Noua variantă omicron a noului coronavrus ar putea deveni dominantă în infecţiile covid-19 în Europa - până în ianuarie -, avertizează miercuri preşedinta Comisiei Europene (CE), care subliniază că există, în prezent, suficiente vaccinuri anticovid pentru toţi europenii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Având în vedere creşterea rapidă a cazurilor, ”ştiinţa ne spune să ne aşteptăm ca omicron să fie noua variantă dominantă în Europa până la jumătatea lui ianuarie”, a anunţat, în Parlamentul European (PE), la Strasbourg, Ursula von der Leyen.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat marţi că varianta omicron se răspândeşte ”într-un ritm pe care nu l-am mai văzut la vreo altă variantă” şi a îndemnat la folosirea tuturor instrumentelor anticovid în vederea evitării ca sistemele de sănătate europene să fie copleşite rapid, odată cu apropierea sărbătorilor de la sfârşitul anului.

”Însă în cursul anului care a trecut, noi am muncit din greu şi am împlinit multe lucruri. Iar de aceea Europa se află acum într-o poziţie mai bună pentru a luta împotriva virusului” SARS-CoV-2, a subliniat preşedinta CE cu o zi înaintea unui summit al liderilor europeni, la Bruxelles.

”În primul rând, avem destule doze de vaccin (anticovid) pentru fecare european, acum”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Ea reiterează că 66,6% din populaţia UE a fost vaccinată complet împotriva covid-19 şi că, pentru moment, vaccinarea cu un ”booster” ”este cea mai bună protecţie împotriva noii variante”.

”Lucrul cel mai bun acum este să creştem numărul persoanelor vaccinate în Europa cât mai rapid posibil”, pentru că ”preţul pe care-l vom plăti pentru că oamenii nu sunt vaccinaţi va continua să crească”, iar sărbătorile de Crăciun vor fi umbrite din nou de epidemie, prin închiderea şcolilor şi activităţilor, insistă preşedinta Comisiei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.