Rusia a anunţat marţi că vaccinul său împotriva covid-19 Sputnik V, dezvoltat de Centrul de cercetare Gamaleia de la Moscova, este eficient 95%, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre rezultate premilinare obţinute asupra a 42 de voluntari, la 42 de zile după injectarea primei doze, au anunţat într-un comunicat Gamaleia, Ministerul rus al Sănătăţii şi Fondul suvern rus, implicate în dezvoltarea acestui vaccin.

Aceste instituţii nu precizează însă numărul de cazuri folosit în aceste calcule.

Laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford au anunţat luni că vaccinul lor are o eficienţă medie de 70%.

De asemenea, vaccinul alianţei Pfizer/BioNTech este eficient 95%, potrivit rezultatelor complete ale unui test la scară mare, anunţate săptămâna trecută.

Compania americană Moderna a anunţat, la rândul său, rezultate similare - o eficienţă de 94,5%.

”Preţul unei doze de Sputnik V pe piaţa internaţională va fi de zece dolari”, a anunţat, într-un comunicat separat, Fondul suveran rus, precizând că vaccinarea cetăţenilor ruşi va fi gratuită.

Vaccinul Sputnik V se află în prezent în faza 3 a unor teste clinice randomizate în dublu orb - un demers experimental folosit în mai multe discipline - asupra unui număr de 40.000 de voluntari.

În contextul în care Rusia s-a arătat zgârcită, până în prezent, în documentarea ştiinţifică a acestui vaccin, lăudat de către preşedintele rus Vladimir Putin, creatorii Sputnik V au reiterat marţi că cercetarea urmează să fie publicată ”în curând” ”într-una dintre principalele revste medicale din lume şi evaluată de către colegi”.

Este vorba despre un vaccin cu ”vector viral”, care foloseşte ca vector, în două injecţii, două adenovirusuri (virusuri foarte obiţnuite care cauzează gripă), transformate pentru a li se adăuga o parte a virusului care cauzează covid-19.

După ce adenovirusul modificat pătrunde în celulele persoanei vaccinate, acestea produc o proteină tipică SARS-CoV-2 şi învaţă astfel sistemul imunitar să-l recunoască şi să lupte împotriva acestuia, potrivit Centrului de Cercetare Gamaleia.

Există o concurenţă acerbă în vederea dezvoltării unui vaccin împotriva covid-19, care a paralizat ţări întregi de la începutul pandemiei, la începutul acestui an.

Rusia este hotărâtă să conducă această cursă şi anunţa încă din august - înaintea testelor clinice la scară mare - eficacitatea Suptnik V, provocând îndoieli în rândul comunităţii ştiinţifice internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.