Vaccinul împoriva covid-19 dezvoltat de Universitatea Oxford şi grupul AstraZeneca îşi păstrează o ”eficienţă similară” împotriva variantei foarte contagioase care a apărut în sudu Angliei şi care a fost depistată în câteva zeci de ţări, au anunţat vineri cercetători însărcinaţi cu acest proiect, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Analize ale unor teste clinice efectuate în perioada 1 octombrie-14 ianuarie în Regatul Unit arată ”o protecţie împotriva infecţiilor simptomatice similare, în pofida unei cantităţi mai mici de anticorpi neutralizanţi”, anunţă înr-un comunicat universitatea britanică.

”Vaccinul nu protejează doar împotriva virusului original al pandemiei, ci protejează, de asemenea, de noua variantă B117, care a cauzat o reintensificare a bolii, începând de la sfârşitul lui 2020, în Regatul Unit”, declară profesorul Andrew Pollard, însărcinat cu testarea vaccinului la Oxford, citat în comunicat.

Oxford nu furnizează, însă, nicio dată despre alte variante - sud-africană şi braziliană - care provoacă îngrijorări.

Autorităţile sanitare britanice şi-au experimat în ultima perioadă îngrijorarea faţă de o nouă mutaţie a variantei engleze, care prezintă puncte comune cu varianta sud-africană.

Vaccinurile Oxford/AstraZeneca şi Pfizer/BioNTech sunt cele două vaccinuri administrate în prezent în Regatul Unit, plasatîntr-oizolare dură în urma unei ”explozii” de contaminări, atribuite variantei mai contagioase, care a apărut în sudul Angliei.

Aproape 10,5 milioane de persoane au fost vaccinate cu prima doză de vaccin a unuia dintre cele două vaccinuri.

Vaccinul AstraZeneca a fost aprobat de către mai multe alte ţări şi de către Uniunea Europeană (UE).

Însă unele dintre aceste ţări au preferat să-l recomande numai persoanelor în vâstă de până în 65 de ani, din cauza lipsei unor date suficiente cu privire la persoanele mai în vârstă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.