Uzbecii sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege primul preşedinte după moartea lui Islam Karimov, care a condus cu o mână de fier timp de 26 de ani fosta republică socialistă din Asia Centrală. Analiştii îl consideră favorit pentru poziţie pe preşedintele interimar Şavkat Mirzioiev (59 de ani), care a promis că va duce mai departe moştenirea lăsată în urmă de Karimov, transmite DPA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Karimov a condus Uzbekistanul - un exportator important de bumbac şi totodată o ţară cu zăcăminte bogate de aur şi gaze naturale - cu o mână de fier începând din 1989, mai întâi ca lider comunist, iar apoi ca preşedinte, după implozia URSS în 1991.

Acesta a decedat la vârsta de 78 de ani, în urma unui atac vascular cerebral. Însă, executivul uzbek a întârziat timp de mai multe ore să confirme moartea preşedintelui, chiar dacă liderii lumii au început să trimită mesaje de condoleanţe.

Analiştii l-au considerat din primul moment favorit pe Şavkat Mirzioiev pentru preluarea poziţiei lui Karimov, iar o întâlnire dintre premierul uzbek şi preşedintele rus a confirmat recunoaşterea de care se bucură acesta.

Politica uzbecă antiislamistă a ajutat la menţinerea unei relaţii bilaterale apropiată atât cu Moscova, cât şi cu Washington, în ciuda acuzaţiilor organizaţiilor non-guvernamentale cu privire la tacticile guvernamentale de eliminare a opoziţiei politice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.