Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Ucraina a făcut "progrese excelente" în vederea aderării la UE, cu câteva zile înainte de prezentarea unui raport cheie privind candidatura de aderare a Kievului, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aflată alături de preşedintele Volodimir Zelenski, ea a declarat că Ucraina a atins multe etape importante în ciuda războiului cu Rusia, subliniind reformele judiciare ale Kievului în cadrul conferinţei de presă comune de la Kiev.

"Trebuie să spun că aţi făcut progrese excelente. Ştiu că sunteţi în curs de a finaliza reformele restante. Dacă acest lucru se va întâmpla şi, sunt încrezător, Ucraina îşi poate atinge obiectivul ambiţios de a trece la următoarea etapă a procesului de aderare", a spus ea.

Se aşteaptă ca evaluarea UE, care va fi prezentată miercuri, să spună în ce măsură Ucraina a avansat în îndeplinirea diferitelor criterii economice, juridice şi de altă natură, pentru a deschide calea spre discuţiile de aderare din decembrie. UE a oferit 83 de miliarde de euro pentru efortul de război al Ucrainei împotriva Rusiei şi intenţionează să trimită încă 3 miliarde de euro până la sfârşitul acestui an", a adăugat von der Leyen.

Guvernul ucrainean a pus în aplicare toate măsurile necesare pentru a-şi asigura pregătirea, a declarat Zelenskiy, promiţând să continue reformele. El a subliniat eforturile de a combate corupţia, de a îmbunătăţi transparenţa şi de a reduce influenţa oligarhilor asupra economiei.

"Această vizită are loc într-un moment istoric... când aşteptăm o decizie politică cu privire la Ucraina. Această decizie va avea un impact esenţial nu numai pentru Ucraina, ci şi pentru întreaga Europă. Ucraina nu se opreşte în transformarea instituţiilor noastre, reformele vor continua".

Candidatura Ucrainei a primit un alt impuls joi, când ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a declarat că este încrezătoare că UE va avansa cererea Ucrainei luna viitoare.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.