Armata israeliană se pregăteşte pentru următoarea fază a campaniei sale împotriva Hamas în Fâşia Gaza, dar planurile ar putea să nu fie conforme cu aşteptările larg răspândite privind o ofensivă terestră iminentă, a declarat marţi un purtător de cuvânt al forţelor de apărare israeliene (IDF), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ne pregătim pentru următoarele etape ale războiului. Nu am spus care vor fi acestea. Toată lumea vorbeşte despre ofensiva terestră. S-ar putea să fie ceva diferit", a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht în cadrul unei briefing de presă.

Armata israeliană a anunţat că a lovit peste 200 de ţinte Hamas şi ale Jihadului Islamic Palestinian în Gaza în timpul nopţii. Potrivit IDF, printre locaţiile vizate se numără un sediu unde au fost ucişi mai mulţi membri Hamas şi o bancă folosită de Hamas. Nave ale Marinei Militare au efectuat, de asemenea, bombardamente, inclusiv împotriva centrelor de comandă ale Hamas şi a locurilor de depozitare a armelor din oraşul Gaza.

ŞEFUL CENTCOM A VENIT ÎN ISRAEL

Pe de altă parte, şeful Comandamentului Central al Statelor Unite a aterizat marţi în Israel pentru a se întâlni cu oficiali israelieni din domeniul apărării, pe fondul războiului în curs de desfăşurare împotriva teroriştilor palestinieni din Fâşia Gaza şi în timp ce tensiunile se acutizează la graniţa cu Libanul, scrie The Times of Israel.

Într-un comunicat, CENTCOM afirmă că generalul Michael Kurilla se va întâlni cu şeful Statului Major al IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, cu ministrul apărării Yoav Gallant şi cu alte persoane, pentru "a obţine o înţelegere clară a necesităţilor de apărare ale Israelului, pentru a sublinia eforturile de susţinere ale SUA în vederea evitării extinderii conflictului şi pentru a reitera sprijinul de neclintit al Departamentului Apărării pentru Israel".

"Sunt aici pentru a mă asigura că Israelul dispune de ceea ce are nevoie pentru a se apăra şi mă concentrez în special pe evitarea extinderii conflictului de către alte părţi", a spus Kurilla, citat de comunicatul CENTCOM.

Preşedintele american Joe Biden este aşteptat miercuri într-o vizită de solidaritate în Israel, urmând apoi să meargă în Iordania, unde va avea discuţii cu regele Abdallah, dar şi cu preşedintele egiptean şi liderul Autorităţii Palestiniene.

Între timp, Washingtonul a mutat un grup de atac pentru portavioane în estul Mediteranei şi urmează să mute un alt portavion în regiune în zilele următoare, mişcări despre care secretarul de stat american Antony Blinken a spus că au ca scop descurajarea, nu provocarea.

Un oficial american, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a declarat că Bataan, o altă navă de război, se îndreaptă spre coastele Israelului şi va include o unitate expediţionară a marinei. Bataan ar putea juca un rol cheie într-o eventuală evacuare.

Separat, Statele Unite au anunţat circa 2.000 de militari să fie pregătiţi să plece în 24 de ore dacă vor fi notificaţi în acest sens - în loc de 96 de ore de obicei. Este vorba de unităţi care să ofere asistenţă, cum ar fi ajutor medical, dacă va fi necesar.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.