Uraganul Hilary, devenit furtună tropicală, a ajuns duminică deasupra peninsulei Baja California, lovind regiunea cu ploi intense în timp ce se îndreaptă către sud-vestul SUA, unde meteorologii au avertizat că vor fi inundaţii "catastrofale" şi care pun în pericol vieţile oamenilor, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

O persoană a murit în Mexic, unde ploile puternice au produs viituri ce au transformat străzile oraşelor în torenţi furioşi.

În Statele Unite, furtuna a perturbat deja zboruri şi evenimente sportive, în timp ce oficialii au avertizat locuitorii să rămână în case şi să aibă la îndemână provizii de urgenţă.

Deşi Hilary a slăbit în ultimele 48 de ore, pe măsură ce se apropia de uscat, meteorologii spun că va fi în continuare periculoasă, aşteptându-se să fie cea mai bogată în precipitaţii furtună care a lovit vreodată sud-vestul Statelor Unite. Nu este vorba doar de cantităţile totale de precipitaţii, ci şi de intensitate, au subliniat meteorologii. Hilary va aduce cantităţi mari de apă în multe părţi din sud-vestul SUA, care sunt mai obişnuite cu condiţii de secetă.

Un cutremur cu magnitudinea 5,1 a lovit sudul Californiei chiar în timp ce locuitorii se baricadaseră în case în aşteptarea furtunii tropicale Hilary
CITEȘTE ȘI Un cutremur cu magnitudinea 5,1 a lovit sudul Californiei chiar în timp ce locuitorii se baricadaseră în case în aşteptarea furtunii tropicale Hilary

CANTITĂŢILE URIAŞE DE APĂ ADUSE DE FURTUNĂ, PRINCIPALA PREOCUPARE

Zone precum Palm Springs, California, care primeşte de obicei în jur de 46 de litri de ploaie pe metru pătrat într-un an întreg, s-ar putea confrunta cu 60 până la 100 de litri pe metru pătrat de apă numai de la această furtună. De asemenea, în zona Death Valley din California, unde lunile trecute se băteau recorduri de temperatură, plouă în medie doar 22 de litri pe metru pătrat într-un an, or acum ar putea veni precipitaţii de 30-40 de litri pe metru pătrat numai în urma acestui eveniment meteorologic.

Hilary a atins uscatul duminică dimineaţă în partea nordică a peninsulei Baja California, a precizat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) în ultima sa informare. Furtuna era însoţită de vânt care la rafale bătea cu 96 km/h, iar centrul său urma să se dezlănţuie peste partea de nord a peninsulei şi apoi să se deplaseze spre sudul Californiei, duminică după-amiază.

Valurile provocate de furtună - atunci când oceanul este împins spre interiorul uscatului - ar putea produce inundaţii de coastă în unele părţi din Baja California, iar furtuna aduce ploi abundente ce ar putea provoca inundaţii catastrofale în unele zone, a adăugat NHC.

Precipitaţii între 76 şi 150 de litri pe metru pătrat, izolat chiar de 254 de litri pe metru pătrat, erau aşteptate în nordul peninsulei Baja California, precum şi în unele zone din sudul Californiei şi sudul statului Nevada.

La ora 18:00 GMT (21:00 ora României), Hilary se afla la 346 km sud-sud-est de San Diego, California şi se deplasa spre nord-nord-vest cu o viteză de 41 km/h.

Primarul oraşului Los Angeles, Karen Bass, a îndemnat locuitorii din al doilea cel mai populat oraş din SUA să rămână acasă până trece furtuna. "Evitaţi călătoriile inutile. Dacă nu este nevoie să fiţi pe drum, vă rugăm să nu vă urcaţi în maşină", a declarat ea duminică, într-o conferinţă de presă.

Şefa Departamentului de Pompieri din Los Angeles, Kristin Crowley, a declarat că oraşul a suplimentat numărul de maşini de pompieri şi a trimis mai multe echipe de intervenţie în caz de inundaţii. Echipe de căutare şi salvare urbană au fost, de asemenea, desfăşurate în tot oraşul, împreună cu echipe de elicoptere pentru a ajuta la salvări heliopurtate.

Au trecut opt decenii de când ultima furtună tropicală a atins pământul în California. În septembrie 1939, o furtuna tropicală a ucis aproape 100 de persoane în Long Beach.

EVACUĂRI ÎN MEXIC

În Mexic, aproape 1.900 de persoane au fost evacuate în adăposturi în peninsula Baja California, potrivit armatei ţării.

Şcolile şi alte activităţi neesenţiale au fost anulate până luni, iar autorităţile din oraşul Tijuana, situat la graniţa cu San Diego, au îndemnat populaţia din zonele cu risc ridicat să se mute în adăposturi temporare.

În jurul oraşului de coastă Mulege, situat în partea de est a peninsulei Baja California, o persoană a murit după ce o întreagă familie a fost luată de valuri în timp ce traversa un pârâu, sâmbătă. Liniile telefonice şi electricitatea au fost întrerupte în mai multe sate din împrejurimi după ce au căzut stâlpi de iluminat, a adăugat armata mexicană.

Marina mexicană a evacuat, de asemenea, aproximativ 850 de persoane din cinci insule aflate în calea lui Hilary, care a fost anterior desemnat drept uragan de categoria 4 înainte de a slăbi.

Multe companii din SUA îşi luau, de asemenea, măsuri de precauţie severe. Aproximativ 250 de zboruri programate pentru duminică pe aeroportul internaţional din San Diego au fost anulate, iar alte 364 pentru luni, potrivit site-ului FlightAware.

În California, echipele Dodgers şi Angels din Los Angeles, din Liga principală de baseball, şi-au devansat meciurile de duminică pentru sâmbătă. Echipele de fotbal din oraş, Los Angeles FC şi LA Galaxy, şi-au amânat ambele meciurile de duminică, din cauza prognozei meteo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.