Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că sunt ”veşti bune” din regiunea Harkov, mulţumind militarilor pentru succesele obţinute. ”Fiecare succes al armatei noastre într-o direcţie sau alta schimbă situaţia generală pe întreaga linie a frontului în favoarea Ucrainei”, a afirmat el. Totodată, Zelenski a precizat că nu a încetat niciodată munca pentru eliberarea ucrainenilor ţinuţi prizonieri de ocupanţi. ”Subliniez: ne amintim de toţi oamenii noştri ţinuţi prizonieri de ocupanţi”, a arătat el. Şeful statului ucrainean a menţionat că a discutat cu oficiali guvernamentali despre proiectul de buget pe anul viitor, dând asigurări că Ucraina va continua să fie un ”garant al securităţii alimentare mondiale”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zelenski a afirmat, în mesajul transmis miercuri noapte, că a semnat un decret prin care, în fiecare an, în 7 septembrie Ucraina va sărbători Ziua Spionajului Militar, pentru a-i onora pe cei a căror contribuţie la apărare şi viitoarea victorie nu poate fi supraestimată.

”Săptămâna aceasta avem veşti bune din regiunea Harkov. Probabil aţi văzut deja declaraţii despre activitatea apărătorilor ucraineni. Şi cred că fiecare cetăţean este mândru de luptătorii noştri. Este o mândrie binemeritată, un sentiment îndreptăţit. Nu este momentul acum să numim aşezările în care steagul ucrainean se întoarce. Dar este momentul să mulţumim Brigăzii 25 Aeropurtate, Brigăzii Mecanizate 92 şi Brigăzii Aeropurtate de Asalt 80 pentru curajul lor şi eroismul arătat în misiunile de luptă”, a arătat el.

Preşedintele ucrainean şi-a exprimat recunoştinţa şi pentru Brigada 406 Artilerie, pentru ”loviturile cu succes extrem” în zonele unde ocupanţii sunt concentraţi în sudul ţării, şi pentru Brigada 60 Infanterie, care avansează constant.

”Fiecare succes al armatei noastre într-o direcţie sau alta schimbă situaţia generală pe întreaga linie a frontului în favoarea Ucrainei. Cu cât este mai greu pentru ocupanţi, cu cât mai multe pierderi au, cu atât mai bune vor fi poziţiile apărătorilor noştri din Donbas, cu atât mai sigură va fi apărarea la Zaporojie, Mykolaiv şi în oraşele din regiunea Dnipropetrovsk, cu atâ mai repede vom putea elibera regiunea Azov şi întregul sud”, a adăugat Zelenski.

El a continuat cu un subiect ”foarte important şi foarte sensibil”.

”Asta se aplică ucrainenilor ţinuţi prizonieri de ocupanţi. La nivelul spionajului ucrainean şi al altor structuri şi oameni implicaţi, încercăm în mod constant să obţinem eliberarea prizonierilor de război. Această muncă nu a încetat niciodată. Şi acţiunile apărătorilor noştri înseamnă şi posibilitatea de a captura un număr suficient de duşmani pentru a încuraja un schimb şi eliberarea ucrainenilor prizonieri de război. Subliniez: ne amintim de toţi oamenii noştri ţinuţi prizonieri de ocupanţi”, a punctat Zelenski.

Preşedintele a menţionat că s-a întâlnit cu şeful Guvernului, ministrul de Finanţe şi alţi oficiali pentru draftul de buget pe anul viitor, spunând că va fi ”bugetul unei ţări în război”.

El a prezentat câteva aspecte ale proiectului de buget, arătând că peste un trilion de hrivna vor fi alocate domeniului securităţii şi apărării, că obligaţiile sociale trebuie asigurate integral, iar Guvernul are sarcina de a indexa pensiile pentru toţi beneficiarii.

”Pentru a face faţă acestei perioade şi a asigura stabilitatea financiară şi socială, este necesar să reducem cât de mult posibil toate cheltuielile ne-esenţiale ale statului, tot ce nu ajută apărarea, ce nu ajută dezvoltarea economică a ţării, furnizarea de servicii sociale şi culturale pentru oamenii noştri. Ca atare, Guvernul ar trebui să prezinte un program pentru reducerea cheltuielilor companiilor de stat, ale aparatului, ale instituţiilor care nu răspund nevoilor din această perioadă specială”, a explicat Zelenski, menţionând că aşteaptă propuneri de la oficiali ai Guvernului.

El a menţionat şi intensificarea relaţiilor economice, menţinerea programului de împrumut ”5-7-9%” şi introducerea unora noi, care să ajute afacerile şi să salveze locurile de muncă.

Zelenski a vorbit şi despre instituirea unui ”fond special de regenerare”, care va fi alimentat în special din activele ruseşti confiscate.

Preşedintele Ucrainei a adăugat că a discutat cu cancelarul german Olaf Scholz, căruia i-a mulţumit pentru confirmarea ajutorului macro-economic de 5 miliarde de euro de la Uniunea Europeană.

”Este o decizie care ne va permite să sprijinim ucrainenii şi să asigurăm plăţile sociale pentru oameni. Am mulţumit şi Comisiei Europene şi tuturor partenerilor noştri din UE pentru acest pachet financiar. Asigurarea altor trei miliarde este discutată, aşteptăm o decizie”, a explicat el.

Zelenski a menţionat că se continuă iniţiativa exportului de cereale, produse alimentare din Ucraina fiind exportate pe trei continente: Africa, Asia şi Europa.

”Mai exact, 54 de nave au fost trimise deja în Asia, 16 în Africa şi 32 în Europa, iar o parte din această cantitate este ulterior trimisă tot în Asia şi Africa. Azi Rusia a susţinut în mod fals că majoritatea cerealelor ucrainene ar fi exportate în ţări europene. Ei bine, cuvinte adevărate nu s-au auzit de mult timp la nivel oficial în Rusia, iar acest lucru nu surprinde pe nimeni”, a punctat el.

Potrivit lui Zelenski, până la finalul acestei luni, cel puţin 3 milioane de tone de produse agricole pot fi exportate din porturile maritime ale Ucrainei.

”O parte semnificativă este pentru cele mai sărace şi mai în nevoie ţări. Mai exact, prima încărcătură a fost livrată în Etiopia. Ruta nu a fost uşoară: mai întâi pe mare, apoi cu camioanele. Dar sute de mii de etiopeni sunt salvaţi de la foamete. Poate că Rusia nu este de acord cu asta şi nu vrea să vadă. Totuşi, exact de asta are lumea nevoie. E necesar să salvăm ţări de pe diferite continente de haos, e necesar să salvăm oameni de la foamete. Spre deosebire de Rusia, noi nu facem o separare rasistă a lumii, între cei care merită securitate şi care nu ar merita-o, între cei care merită să trăiască fără foamete şi cei care nu ar merita. Noi sprijinim toate popoarele, toate ţările. Atât pe cei care ne ajută, cât şi pe cei care încă se abţin să ne ajute. Atât pe cei care sunt mai stabili, cât şi pe cei care sunt mai puţin stabili. Subliniez încă o dată: Ucraina a fost, este şi va fi un garant al securităţii alimentare mondiale”, a conchis Zelenski.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.