Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensko a sosit miecuri seara pe aeroportul Orly din Paris, fiind întâmpinat pe pistă de ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu. Şi cancelarul german Olaf Scholz a sosit ceva mai devreme la Paris, ambii fiind primiţi de preşedintele francez Emmanuel Macron la Palatul Elysee, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Cei trei lideri au făcut declaraţii de presă comune la începutul dineului lor de lucru de la Elysee.

"Vă mulţumesc că sunteţi aici în această seară, la Palatul Élysée, care este un loc pe care îl cunoaşteţi", i-a spus Emmanuel Macron lui Volodimir Zelenski, care a mai fost primit de preşedintele francez în 2019, când era candidat la alegerile prezidenţiale ucrainene.

Macron a spus că doreşte "să însoţească Ucraina spre victorie şi pace"  şi că "Rusia nu poate şi nu trebuie să câştige".

"Suntem alături de Ucraina. Ceea ce se întâmplă în Ucraina implică viitorul Europei. Susţinem restabilirea drepturilor Ucrainei", a continuat el, lăudând totodată "curajul şi luciditatea" lui Volodimir Zelenski. "Vom fi acolo şi pentru a ne asigura că sunt pedepsite crimele de război comise de soldaţii ruşi", a spus Macron.

La rândul său, Volodimir Zelenski s-a declarat "recunoscător", felicitând totodată "unitatea continentală" şi "leadershipul lui Emmanuel" în acest război.

"Avem nevoie de arme", a pledat el.

Cancelarul german Olaf Scholz a salutat prezenţa lui Zelenski în Europa, afirmând că Germania va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie.

Cei trei lideri vor discuta la dineul lor despre "sprijinul de neclintit al Europei pentru Ucraina", precum şi despre continuarea "unei coordonări strânse" care să permită un răspuns rapid şi eficient la nevoile exprimate de Kiev, a precizat Preşedinţia franceză într-un comunicat difuzat înainte de sosirea şefului statului ucrainean.

ŞTIRE INIŢIALĂ:

În urmă cu un an, cu o zi în urmă, Emmanuel Macron era la Kiev, întorcându-se de la Moscova, fără să fi reuşit să oprească escaladarea conflictului.

Preşedintele ucrainean a venit la Paris de la Londra, unde vineri a făcut o vizită-surpriză, fiind a doua sa deplasare în străinătate de la începutul războiului din ţara sa, în urmă cu aproape un an.

"Aceasta va fi o ocazie de a reafirma sprijinul de neclintit al Franţei şi al Europei pentru Ucraina şi de a continua coordonarea strânsă care ne permite să răspundem rapid şi eficient la nevoile exprimate de Kiev", a declarat Preşedinţia franceză într-un comunicat.

Volodimir Zelenski este aşteptat joi la Bruxelles pentru o întâlnire cu liderii din Uniunea Europeană. El a confirmat abia miercuri seara că se va întâlni joi cu aceştia.

În decembrie, el a fost întâmpinat ca un erou în Statele Unite, care este de departe cel mai mare furnizor de arme către Kiev.

Acest mini-turneu european are loc în contextul în care se apropie un an de la invazia rusă, la 24 februarie 2022.

Cina de la Paris cu Volodimir Zelenski a fost organizată în grabă, potrivit unei surse citate de Le Figaro. Cu toate acestea, călătoria în capitala franceză nu va fi prilejul unui discurs important în faţa Parlamentului, aşa cum a fost cazul la Washington şi la Londra şi cum pare să fie cazul cu eurodeputaţii de la Bruxelles.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.