Vaticanul a autorizat luni - într-un document oficial - binecuvântarea cuplurilor de acelaşi sex şi ”în situaţie neregulată” (concubinaj) în ochii Bisericii, o premieră în Biserica Catolică, însă rămâne ferm în opoziţia sa faţă de căsătoria homosexuală, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această binecuvântare ”nu va fi săvârşită în acelaşi timp cu riturile civile ale uniunii şi nici măcar în legătură cu acestea”, se arată în acest document al Dicasterului (minister) Doctrinei Credinţei, aprobat de către Papa Francisc.

”Este posibil să se binecuvânteze cupluri în situaţie neregulată şi cupluri de acelaşi sex, într-o formă care nu trebuie să fie fixată în mod ritual de către autorităţile ecleziastice, pentru a nu se crea o confuzie cu binecuvântarea specifică sacramentului căsătoriei”, se arată în acest document, publicat în mai multe limbi de către Vatican.

Este pentru prima oară când Biserica Catolică deschide în mod clar calea binecuvântării cuplurilor de acelaşi sex, un subiect care cristalizează tensiuni în cadrul Bisercii Catolice, din cauza unei opoziţii a facţiunii conservatoare din Statele Unite.

În pofida faptului că nu este recunoscută de către Sfântul Scaun, binecuvântarea cuplurilor de acelaşi sex era deja practicată de către unii preoţi - în Belgia şi Germania.

O BISERICĂ ”DESCHISĂ TUTURORA”

Această declaraţie intervine la şase săptămâni după încheierea Adunării Generale a Sinodului privind viitorul Bisericii Catolice, o reuniune mondială consultativă în cursul căreia episcopi, femei şi laici au dezbătut subiecte de societate precum primirea lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor şi a persoanelor divorţate recăsătorite.

La începutul lui octombrie, cinci cardinali conservatori i-au cerut în mod public Papei Francisc să reafirme doctrina catolică privind cuplurile gay, însă documentul final al Sinodului a lăsat această problemă ”fierbinte” la o parte.

În 2021, Vaticanul reafirma că consideră homosexualitatea drept un ”păcat” şi confirma imposibilitatea ca cuplurile de acelaşi sex să primească sacramentul căsătoriei.

Francisc, un iezuit argentinian care insistă asupra importanţei unei Biserici Catolice ”deschisă tuturora”, i-a înfuriat în mai multe rânduri pe conservatori, de când a fost ales Papă, în 2013, dar mai ales după ce a restrâns folosirea slujbei tradiţionale în latină, în 2021.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.