Un tren de mare viteză (TGV) de la Strasbourg la Paris a deraiat joi, la aproximativ 30 de kilometri de capitala alsaciană, un accident soldat cu un rănit în stare de ”urgenţă absolută” - conductorul - şi alţi 20 de răniţi în stare de ”urgenţă relativă”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui ”prim bilanţ provizoriu”, accidentul s-a soldat cu ”un rănit în urgenţă absolută” şi alţi 20 de răniţi ”în urgenţă relativă”, a precizat într-un comunicat Prefectura din Bas-Rhin.

Un purtător de cuvânt al SNCF a precizat că conductorul ”grav rănit” a fost evacuat cu elicopterul. Şeful trenului a suferit un traumatism dorsal şi a fost ”preluat în grijă”, a mai anunţat el.

Accidentul a avut loc ”la ora (locală) 7.45 (8.45, ora României), între Ingenheim şi Saessolsheim (lângă Saverne), iar la bord se aflau 348 de pasageri”, potrivit prefecturii.

Locomotiva acestui TGV şi cele patru vagoane din faţă au ieşit de pe şine, potrivit unui purtător de cuvânt al SNCF. Însă ”conductorul a reuşit să acţioneze dispozitivul de frânare de urgenţă, pentru a-i pune în siguranţă pe călători”, a precizat el.

Accidentul, care a avut loc în timp ce trenul rula cu 270 de kilometri pe oră, a fost cauzat de o ”tasare foarte importantă în sectorul Saverne”, potrivit altui purtător de cuvânt al SNCF, un element confirmat de Jandarmerie.

Aproape 100 de pompieri şi 37 de maşini au fost mobilizate pentru a oferi ajutor şi asistenţă victimelor, potrivit prefecturii, care a activat planul cu privire la ”numeroase victime” (NOVI).

Circulaţia trenurilor a fost deviată pe ambele sensuri, antrenând întârzieri.

SNCF a lansat o anchetă internă, potrivit unui purtător de cuvânt. Instituţia publică de securitate feroviară a fost sesizată, iar ”călătorii îşi vor putea continua drumul în cele mai bune condiţii şi în cel mai bun timp”.

”ŞOC BRUSC”

Primarul din Ingenheim a pus o sală de festivităţi la dispoziţie în vederea găzduirii pasagerilor, a anunţat pe site cotidianul regional Dernières Nouvelles d'Alsaces.

Intervievată la postul de radio France Bleu Alsace, o pasageră a vagonului din partea din faţă a trenului, care a plecat din Gara de la Strasbourg la ora locală 7.19 (8.19, ora României), a declarat că a avut loc ”un şoc brusc foarte puternic” şi ”impacturi pe geamuri”.

”Trenul a frânat, a ieşit de pe şine, nu s-a culcat, dar s-a înclinat”, a precizat ea, adăugând că în vagonul său nu a fost rănită nicio persoană, dar pasagerii au fost ”zgâlţâiţi bine”.

Imagini difuzate de Les Dernières Nouvelles d'Alsace (DNA) pe site surprind trenul în continuare ”în picioare”, dar partea din faţă a locomotivei avariată.

”Am avut impresia că ne aflam într-o maşină de spălat! Balastul a zburat în toate direcţiile, geamurile au explodat. Se pare că nu sunt răni grave, ci câteva contuzii şi suntem cu toţii puţin şocaţi”, a declarat alt pasager, Philippe, la postul local de radio Top Music.

Un TGV a deraiat în 2015 în Bas-Rhin, când un TGV de testare care efectua ultimul test pe tronsonul liniei de mare viteză Paris-Strasbourg a deraiat la Eckwersheim, unde au murit 11 dintre cele 53 de persoane de la bord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.