Donald Trump a efectuat o vizită-surpriză de câteva ore în Irak, unde s-a întâlnit cu militari americani, şi a profitat de prima sa deplasare într-o zonă de conflict de când a fost ales, în urmă cu doi ani, pentru a-şi justifica decizia de a retrage trupele americane din Siria, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statele Unite nu pot continua să fie jandarmul lumii. Este nedrept când povara este în întregime susţinută de noi”, a declarat el la baza aeriană Al-Assad, la aproximativ 150 de kilometri vest de Bagdad, unde a aterizat miercuri la ora locală 19.16 (18.16, ora României) împreună cu soţia sa, Melania.

Preşedintele şi Prima Doamnă au ”zburat către Irak târziu, în seara de Crăciun, pentru a face o vizită trupelor noastre şi comandanţilor noştri militari, pentru a le mulţumi pentru angajamentul lor, succesul şi sacrificiul lor şi pentru a le ura Crăciun fericit”, a scris pe Twitter Sarah Sanders, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, care a participat la această vizită.

Donald Trump urma iniţial să-l întâlnească pe premierul irakian Adel Abdel Mahdi, "însă o divergenţă de puncte de vedere cu privire la organizarea întâlnirii a condus la înlocuirea ei cu o conversaţie telefonică”, în cursul căreia cei doi au evocat dosarul sirian, potrivit unui comunicat al Guvernului irakian.

Potrivit lui Sarah Sanders, autorităţile irakiene au fost avertizate, din motive de securitate, cu doar două ore înainte de ora prevăzută de americani a întâlnirii. Or Mahdi era prea departe pentru a putea participa.

Premierul irakian, se arată în comunicat, ”l-a invitat pe preşedintele american la Bagdad”, iar ”domnul Trump i-a cerut premierului să vină la Washington”, ceea ce a acesta din urmă a acceptat, a anunţat Casa Albă.

Purtătoarea de cuvânt a Executivului american a anunţat miercuri seara că secretarul de Stat american Mike Pompeo urmează să se ducă la Bagdad la 11 ianuarie.

Răspunzând unor jurnalişti în timpul vizitei, Donald Trump a dat asigurări că nu prevede ”deloc” să retragă trupele americane din Irak, văzând ”din contră” posibilitatea de a folosi această ţară ”ca pe o bază, dacă trebuie să intervenim în Siria”.

”Dacă vedem SI (gruparea Statul Islamic) că face ceva care nu ne place, vom putea să lovim atât de repede şi de puternic, încât ei nici măcar nu vor realiza ce li se întâmplă”, a spus el, fără să excludă ”să revină” în Siria ”la un moment dat”, dacă circumstanţele o impun.

”ARUNCAT ÎN BEZNĂ”

Este pentru prima oară de când a fost ales, în noiembrie 2016, când Donald Trump, criticat adesea din cauză că nu a făcut-o mai devreme, se duce să se întâlnească cu militari într-o zonă de conflict.

El a recunoscut miercuri că a fost îngrijorat cu privire la securitate în această vizită-surpriză, apreciind că este ”destul de trist” să fii constrâns la atâta confidenţialitate.

”Este sigur. Când am auzit prin tot ceea ce trebuie să trecem”, i-a răspuns miliardarul unui jurnalist care l-a întrebat dacă i-a fost teamă înaintea acestei deplasări. ”Nu pentru mine, personal. Eram îngrijorat pentru Prima Doamnă, pot să spun”.

”Dacă aţi fi văzut tot ceea ce a trebuit să suportăm, avionul aruncat în beznă, cu toate hublourile trase şi nicio lumină nicăieri. Întuneric beznă”, a adăugat el.

Trump a efectuat, de asemenea, pe drumul de întoarcere, o scurtă escală la baza aeriană Ramstein, unde s-a întâlnit cu trupe americane staţionate în vestul Germaniei. El a decolat către ora locală 3.30 (4.30, ora României) către Washington.

”ÎMPĂRŢIREA POVERII”

În afară de operaţiunea de comunicare şi de fotografii cu militari în uniformă, Trump şi-a apărat în Irak decizia de a retrage trupele americane din Siria, argumentând din nou că SI este ”aproape total învins”.

”Ne-am împrăştiat prin lume. Suntem în şapte ţări, de care majoritatea oamenilor nici măcar n-a auzit. Sincer, este ridicol”, a lansat el.

”În Siria, (preşedintele turc Recep Tayyip) Erdogan a spus că vrea să elimine SI, ceea ce a mai rămas din el. Iar Arabia Saudită tocmai a spus că va plăti pentru dezvoltarea economică. Ceea ce este formidabil, asta înseamnă că nu va trebui să plătim noi”, a continuat el.

Această vizită, ţinută secretă din motive de securitate, a avut loc la o săptămână după ce Trump a anunţat retragerea trupelor americane din Siria.

Această decizie a provocat un prim seism - demisia secretarului  Apărării Jim Mattis, care era în dezacprd cu Trump în dosarul sirian.

Preşedintele a anunţat, de asemenea, o reducere a trupelor în Afganistan, ceea ce provocat numeroase întrebări cu privire la noua strategie militară şi politica externă a Washingtonului.

Plecarea lui Jim Mattis a fost urmată, vineri, de cea a emisarului Statelor Unite pentru coaliţia internaţională antijihadistă Brett McGurk. Potrivit mai multor publicaţii americane, el a decis să plece din post în februarie, însă şi-a devansat acest termen în urma ultimelor răstrunări.

Aceste decizii i-au luat prin surprindere pe aliaţii Statelor Unite, întrucât preşedintele întoarce astfel spatele doctrinei intervenţiei americane în Orientul Mijlociu şi în Afganistan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.