Trei copii şi trei adulţi au fost ucişi luni, de către o tânără, care a deschis focul într-o şcoală primară din Nashville, în Tennessee, în sudul Statelor Unite, după care a fost ucisă prin împuşcare de forţele de ordine, anunţă poliţia, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înarmată cu cel puţin două puşti semiautomate şi un pistol, atacatoarea a intrat în sediul unei şcoli creştine private - denunită ”The Covenant School” -, pe o uşă secundară şi a tras numeroase focuri de armă în timp ce înainta în clădire, a anunţat într-o conferinţă de presă un purtător de cuvânt al Poliţiei din Nashville, Don Aaron.

Agenţi au fost trimişi rapid la faţa locului. După ce au auzit tiruri la etaj, s-au dus ”imediat” acolo şi au ”ucis-o” pe atacatoare, al cărei deces a fost declarat la ora locală 10.27 (18.27, ora României), a precizat el.

”Trei elevi au fost răniţi mortal, dar şi trei adulţi”, însă nu există alte victime, a precizat Aaron.

Serviciile sale au precizat, pe Twitter, că atacatoarea a fost identificată şi că este vorba despre o locuitoare a oraşului Nashville în vârstă de 28 de ani.

Şcoala ememtară "The Covenant" are aproximativ 200 de elevi şi aproximativ 40 de angajaţi.

”PREA MULT E PREA MULT”

Drama a relansat apelurile Casei Albe la interzicerea puştilor de asalt, în contextul în care un proiect de lege în acest sens este blocat de către aleşi din opoziţie.

”Câţi alţi copii trebuie să fie ucişi înainte ca republicanii din Congres (...) să adopte o interzicere a puştilor de asalt?”, a reacţionat o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei americane, Karine Jean-Pierre.

”Prea mult e prea mult”, a denunţat ea.

Preşedintele american Joe Biden urmează să se exprime cu privire la acest atac armat, a anunţat Casa Albă.

Mai mulţi aleşi din statul Tennessee şi-au exprimat imediat emoţia, pe reţele de socializare.

”Sunt devastat şi am sufletul zdrobit în faţa veştilor tragice de la şcoala Covenant”, a scris pe Twitter senatorul republican Bill Hagerty, fără să abordeze subiectul sensibil al reglementării armelor de foc.

MASACRU

Statele Unite - în care se află în circulaţie aproximativ 400 de milioane de arme de foc - sunt îndoliate frecvent de atacuri armate sângeroase, inclusiv în mediul şcolar.

Cea mai marcantă dramă a avut loc în 2012, când un dezechilibrat a ucis, într-o şcoală primară, în Connecticut, 20 de copii cu vârsta de şase şi şate ani.

Un eveniment la fel de traumatizant s-a repetat în mai 2022, când un tânăr în vârstă de 18 ani a ucis 19 elevi şi doi profesori într-o şcoală primară la Uvalde, în Texas.

Între aceste două drame, un masacru comis într-un liceu, în Florida, la 14 februarie 2019, la Parkland, a declaşat o vastă mişcatre naţională, al cărei vârf de lance au fost tinerii, care a cerut o încadrare mai strictă a armelor individuale în Statele Unite.

În pofida acestei mobilizări - de peste un milion de manigfestanţi -, Congresul Statelor unite nu a adoptat nicio lege ambiţioasă, din cauză că numeroşi aleşi se află sub influenţa puterniccei National Rifle Association (NRA), cel mai important lobby american al armelor de foc.

Într-o ţară în care purtarea armei este considerată de milioane de americani un drept constituţional, progrese legislative recente rămân marginale, precum o generalizare a controalelor antecedentelor judiciare şi psihiatrice înaintea oricărei achiziţionări de arme de foc.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.