Există "sute de victime" sub dărâmăturile spitalului baptist Al-Ahli Arabi din Gaza, după ce acesta a fost lovit marţi de un atac aerian israelian, a declarat Ministreul Sănătăţii din Fâşia Gaza, aflată sub administrarea Hamas, relatează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Mişcarea Hezbollah din Liban, susţinută de Iran, cheamă pentru miercuri la o "zi a mâniei". 

Iordania a anulat summitul la care urma să-i găzduiască miercuri pe preşedintele Joe Biden, pe preşedintele Egiptului şi pe liderul Autorităţii Palestiniene.

Casa Albă a anunţat că Joe Biden, care a pornit spre Israel, îşi anulează deplasarea prevăzută în Iordania.

Explozia de la spitalul din Gaza perturbă vizita cu miză mare a lui Joe Biden în Israel. Lumea musulmană este indignată, Hezbollahul cheamă miercuri la o \
CITEȘTE ȘI Explozia de la spitalul din Gaza perturbă vizita cu miză mare a lui Joe Biden în Israel. Lumea musulmană este indignată, Hezbollahul cheamă miercuri la o "zi a mâniei"

UPDATE - Un şef al apărării civile din Gaza a declarat la televiziunea Al-Jazeera că peste 300 de persoane au fost ucise la spitalul Al-Ahli al-Arabi. O sursă din cadrul Ministerului Sănătăţii din Gaza a declarat că cel puţin 500 de persoane au fost ucise. Ambele departamente se află în subordinea guvernului condus de Hamas.

O înregistrare video obţinută de Reuters a arătat mai multe ambulanţe care sosesc la un alt spital din Gaza, transportând persoane rănite la spitalul Al-Ahli al-Arabi. Un bărbat se clătina, sângerând puternic la cap. Un băiat era transportat pe o targă.

Hamas a declarat că explozia de la spital a ucis în cea mai mare parte persoane strămutate.

Un oficial de rang înalt al Autorităţii Palestiniene recunoscute la nivel internaţional, care operează în Cisiordania, dar nu şi în Gaza, a descris-o drept un masacru.

ISRAELUL SPUNE CĂ E VORBA DE UN TIR EŞUAT AL JIHADULUI ISLAMIC PALESTINIAN

Forţele de Apărare ale Israelului (IDF) au afirmat însă marţi seara că pe baza "informaţiilor pe care le au serviciile de spionaj, o rachetă eşuată a Jihadului Islamic Palestinian a cauzat explozia mortală de la spitalul din Gaza", soldată cu sute de morţi şi pe care Hamasul a atribuit-o armatei israeliene, relatează The Times of Israel.

Explozia de la spital a intervenit în timp ce din Fâşia Gaza se trăgea o ploaie de rachete spre Israel.

CITEȘTE ȘI Armata israeliană: Evaluarea arată că explozia de la spitalul din Gaza a fost provocată de lansarea eşuată a unei rachete de către Jihadul Islamic

Vestea exploziei de la spital a fost anunţată în ajunul vizitei preşedintelui american Joe Biden în Israel, miercuri, şi în timpul vizitei de marţi a cancelarului german Olaf Scholz.

TREI ZILE DE DOLIU. ABBAS ANULEAZĂ ÎNTÂLNIREA CU BIDEN

Preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a anunţat trei zile de doliu şi şi-a anulat participarea la un summit la Amman cu preşedintele Joe Biden, potrivit unor surse palestiniene. 

Cu toate acestea, potrivit Times of Israel, sute de persoane au ieşit în stradă în Cisiordania, teritoriul administrat de Abbas, pentru a protesta faţă de explozia de la spitalul din Gaza, unde administraţia este asigurată de Hamas.

PROTESTE

La Ramallah, înregistrările video au arătat manifestanţi care scandau: "Poporul vrea căderea preşedintelui (Abbas)". Protestatarii reproşează inacţiunea preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în faţa războiului israelian din Gaza.

CITEȘTE ȘI Atac asupra unui spital din Gaza: Preşedintele Mahmoud Abbas declară trei zile de doliu şi anulează întâlnirea cu Biden. Armata israeliană subliniază că în trecut au existat lansări eşuate de rachete din partea Hamas

Proteste au izbucnit şi la Amman, unde manifestanţii au încercat să ia cu asalt Ambasada Israelului.

CITEȘTE ȘI Zeci de persoane încearcă să ia cu asalt Ambasada Israelului din Iordania după explozia de la spitalul din Gaza - VIDEO

ŞCOALĂ LOVITĂ

Mai devreme, marţi, agenţia ONU pentru refugiaţi palestinieni UNRWA a declarat că un atac aerian israelian a ucis cel puţin şase persoane după ce a lovit una dintre şcolile sale care a funcţionat ca adăpost pentru persoanele strămutate. Agenţia a precizat că zeci de persoane au fost rănite în urma loviturii, care, potrivit acesteia, a provocat "daune structurale grave" şcolii, unde se adăposteau cel puţin 4.000 de persoane. "Nu aveau şi încă nu au unde să se ducă", a declarat comisarul general al UNRWA, Philippe Lazzarini, citat de UNRWA într-un comunicat.

Autorităţile sanitare din Gaza spun că cel puţin 3.000 de persoane au fost ucise în timpul bombardamentelor intense ale Israelului, care durează de 11 zile, de când militanţii Hamas au năvălit în oraşele israeliene la 7 octombrie, ucigând peste 1.300 de soldaţi şi civili.

CONDAMNĂRI INTERNAŢIONALE

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a condamnat explozia mortală de la spitalul din Fâşia Gaza şi a cerut protejarea imediată a civililor şi a serviciilor medicale din enclava palestiniană. "OMS condamnă cu fermitate atacul asupra spitalului Al Ahli Arab", afirmă directorul general al agenţiei ONU pentru sănătate, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe platforma X.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră presupusa lovitură de la spital drept "cel mai recent exemplu de lipsă a celor mai elementare valori umane".

Şeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a făcut apel la liderii occidentali să "oprească imediat această tragedie", adăugând că "mecanismele arabe vor documenta aceste crime de război, iar criminalii nu vor scăpa nepedepsiţi".

Egiptul a afirmat că Israelul este responsabil pentru lovirea Spitalului Baptist Ahli din oraşul Gaza, care ar fi ucis sute de civili palestinieni. Ministerul egiptean de Externe a condamnat ferm incidentul şi a spus că Egiptul consideră că acest "bombardament deliberat asupra civililor este o încălcare gravă a dreptului internaţional, umanitar şi a celor mai fundamentale valori ale umanităţii". "Egiptul a cerut Israelului să înceteze imediat politicile sale de pedeapsă colectivă împotriva populaţiei din Fâşia Gaza", adaugă declaraţia Ministerului egiptean de Externe.

Şeful Consiliul European, Charles Michel, a afirmat că ţintirea infrastructurii civile din Gaza încalcă dreptul internaţional.

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat, la rândul său: "Nu este acceptabil să loveşti un spital". 

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Ministerul Sănătăţii susţine că cel puţin 500 de persoane au fost ucise. Dacă se confirmă, atacul asupra spitalului din Gaza ar fi de departe cea mai gravă lovitură aeriană israeliană din cele cinci războaie purtate din 2008 încoace, potrivit AP.

Spitalul a fost lovit fără niciun avertisment prealabil, a relatat Al Jazeera, care spune că mulţi dintre răniţi par a fi femei şi copii. Un alt oficial al administraţiei Hamas a declarat la al-Jazeera că sunt 300 de morţi, potrivit Reuters.

Spitalul, susţin palestinienii, adăpostea familii în contextul în care Israelul continuă să bombardeze Gaza.

Un reporter al-Jazeera aflat la faţa locului a relatat că spitalul încă arde. "Situaţia de aici este cu adevărat catastrofală. Există încă oameni sub dărâmăturile clădirilor distruse. Echipele medicale încearcă să evacueze victimele, dar numărul victimelor este din ce în ce mai mare în diferite zone din Fâşia Gaza. Sute şi mii", a relatat jurnalistul.

ISRAELUL VERIFICĂ INFORMAŢIILE

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, că sunt încă analizate în prezent informaţiile privind un posibil atac aerian israelian împotriva spitalului din Gaza. Hagari a spus că nu are încă toate informaţiile, iar detalii suplimentare vor fi furnizate atunci când va fi posibil. El a mai declarat că nu ştie încă dacă explozia, care ar fi provocat sute de victime, a fost un atac israelian. "Există o mulţime de lovituri aeriene, o mulţime de rachete eşuate şi o mulţime de rapoarte false din partea Hamas", a subliniat oficialul, citat de The Times of Israel.

Lovitura aeriană israeliană asupra spitalului baptist Al-Ahli Arabi are loc în timp ce preşedintele american, Joe Biden, se pregăteşte să vină miercuri în Israel. De asemenea, preşedintele american va merge la Amman pentru discuţii cu regele Abdullah al Iordaniei, cu preşedintele egiptean, Abdel Fatah al-Sisi, şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în încercarea de a evita un dezastru umanitar şi mai mare şi un război regional care ar putea atrage Iranul şi SUA.

Călătoria lui Biden a fost anunţată marţi noaptea de secretarul de stat american Antony Blinken, după mai mult de şapte ore de discuţii cu Netanyahu şi cabinetul său de securitate naţională.

Vizita are loc după ce SUA au declarat că au ajuns la un acord cu guvernul lui Benjamin Netanyahu cu privire la furnizarea de ajutor umanitar şi crearea unor zone sigure pentru cele peste 2 milioane de persoane din Gaza care se află sub tirul focului şi au nevoie urgentă de apă, alimente şi ajutor medical.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.