Fostul agent dublu rus Serghei Skripal şi fiica sa Iulia au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic numit ”novicioc” (novice), o armă dezvoltată de Uniunea Sovietică la sfârşitul Războiului Rece, a declarat Theresa May, luni, în Parlament. Ea a spus că Rusia este ”foarte probabil” vinovată de otrăvirea fostului colonel GRU şi a fiicei sale. Moscova a respins drept un ”spectacol de circ” acuzaţiile Londrei, susţinând că reprezintă ”altă campanie de informaţii şi politică bazată pe provocare”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Moscova respinge acuzaţiile lui May cu privire la Skripal drept un ”spectacol de circ în Parlamentul britanic”

Premierul britanic a apreciat că atacul, comis într-un oraş din Anglia, corespunde unui tipar al agresiunii ruse şi a anunţat că ambasadorul rus în Marea Britanie Aleksandr Vladimirovici Iakovenko, a fost convocat să explice ce s-a întâmplat.

”Nu vom tolera o asemenea tentativă sfruntată de a ucide civili nevinovaţi pe teritoriul nostru”, a subliniat May.

Un fost agent dublu rus şi fiica sa au fost otrăviţi cu un agent neurotoxic de uz militar de tipul celor dezvoltate de Rusia, a declarat May în faţa parlamentarilor, potrivit BBC.

CITEȘTE ȘI Văduva lui Litvinenko îndeamnă Londra să sancţioneze ruşii suspectaţi că au comis crime în străinătate

Ambasadorul rus la Londra a fost convocat să spună dacă a fost vorba despre ”o acţiune directă a statului rus” sau dacă a fost rezultatul ”pierderii controlului” de către statul rus asupra stocului rus de agenţi neurotoxici.

Skripal şi fiica sa se află în stare critică la peste o săptămână după ce au fost găsiţi inconştienţi la Salisbury, în sudul Angliei, pe 4 martie.

În cazul în care se va dovedi că Moscova se află în spatele otrăvirii, Guvernul britanic va considera acest lucru drept o ”utilizare ilegală a forţei” de către Rusia.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.