Referendumul pentru revocarea primarului din Chişinău, liberalul Dorin Chirtoacă, a eşuat din cauza prezenţei reduse la vot, de 17,5 la sută. Pentru ca referendumul să fie validat, la urne trebuia să se prezinte cel puţin 33% din cele peste 640.000 de persoane cu drept de vot. Dorin Chirtoacă a spus, după închiderea secţiilor de votare, că locuitorii Chişinăului au transmis un mesaj pentru toată republica, boicotând referendumul iniţiat de socialişti împotriva sa, şi i-a îndemnat să păstreze cursul "proeuropean şi pro-românesc” şi la alegerile parlamentare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Chirtoacă: Locuitorii capitalei au transmis un mesaj prin boicotarea referendumului. Socialiştii să-şi dea demisia

Primarul Dorin Chirtoacă a spus, într-o conferinţă de presă susţinută după închiderea secţiilor de votare, că locuitorii Chişinăului au transmis astăzi un mesaj pentru toată republica, boicotând referendumul iniţiat de socialişti împotriva sa, şi i-a îndemnat pe cetăţeni să păstreze cursul "proeuropean şi pro-românesc” şi la alegerile parlamentare, scrie IPN.

Dorin Chirtoacă a afirmat că cetăţenii au făcut diferenţa între minciuna unor oameni care nu vor să facă nimic şi au manifestat solidaritate cu munca depusă de el şi de echipa de la Primărie timp de zece ani. Prin boicotarea referendumului, locuitorii capitalei au pus la punct "clasa politică şi aventurierii care au cheltuit în vânt zece milioane de lei şi care au adus un subiect artificial în agenda publică şi au dat peste cap viaţa noastră de mai bine de jumătate de an fără niciun rost sau folos”, a spus Dorin Chirtoacă.

Întrebat ce va face în continuare, edilul suspendat a spus că va lupta pentru dreptate şi pentru municipiul Chişinău şi a mulţumit tuturor pentru susţinere şi pentru că au trezit societatea, care se dorea "să fie adusă în amorţire”. De asemenea, Dorin Chirtoacă a făcut apel la socialişti, îndemnându-i să-şi asume răspunderea şi să-şi prezinte demisia pentru faptul că au abuzat de atenţia cetăţenilor.

Mai mulţi lideri politici cataloghează eşecul referendumului drept o înfrângere a Partidului Socialiştilor şi a liderului neoficial al formaţiunii, Igor Dodon. Atât reprezentanţii coaliţiei de guvernare, cât şi ai opoziţiei sunt de părere că rezultatul a fost previzibil, scrie Deschide.md.

După procesarea a 100 % din procesele-verbale, rezultatele referendumului privind demiterea primarului Chirtoacă arată că 86,4% au votat "pentru”, iar 13,53% - "împotrivă”.

Referendumul pentru revocarea primarului din Chişinău, Dorin Chirtoacă, invalidat din cauza prezenţei reduse la vot

Potrivit datelor preliminare, până la închiderea celor 307 secţii de votare, la ora 21.00, au mers la urne 110.500 de alegători, adică 17,5% din numărul cetăţenilor cu drept de vot. Pentru validarea referendumului era necesar să voteze 33,3% din alegători.

Preşedintele Igor Dodon a declarat, duminică, după ce a votat, că el, alături cu colegii lui din PSRM, au dat posibilitatea locuitorilor capitalei să demită primarul, exprimându-şi dezacordul faţă de modul de administrare a municipiului, iar dacă referendumul nu va trece, să nu dea vina pe altcineva.

Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, iar alte două importante formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi "Partidul Nostru”, s-au alăturat iniţiativei PSRM, chiar dacă au acuzat socialiştii de PR politic.

La rândul lor, Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Unităţii Naţionale, Partidul Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Liberal Reformator au boicotat referendumul şi şi-au îndemnat susţinătorii să nu participe la alegeri.

La referendum - o premieră pentru Republica Moldova - cetăţenii au avut de răspuns la întrebarea: "Susţineţi revocarea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă?". 

Dorin Chirtoacă este primar al Chişinăului din 2007.

Dorin Chirtoacă a fost reţinut de procurori în 25 mai pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău. Potrivit CNA, el i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Nistor Grozavu să semneze contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei fără avizul Consiliului Municipal. Edilul ar fi urmat să primească un comision - 13 la sută din veniturile companiei, dar Chirtoacă se declară nevinovat. 

Ulterior, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, măsură care a fost ridicată săptămâna trecută, când Judecătoria Chişinău a decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.

Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului în 28 iulie, pe durata anchetei, printr-o decizie a instanţei. În locul acestuia a fost desemnată de către Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu, care în 2016 a candidat ca independent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.