Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, vineri, că omologul său francez Emmanuel Macron nu a înţeles conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan privind regiunea Nagorno-Karabah, ca răspuns la declaraţiile preşedintelui francez, care a acuzat Moscova că urmăreşte destabilizarea Caucazului. El a subliniat că remarcile lui Macron sunt ”incorecte” şi ”inacceptabile”. relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Cred că există o lipsă de înţelegere a cursului conflictului în aceste declaraţii şi, vizibil, în informaţii ale Franţei despre poziţia părţilor”, a spus Vladimir Putin, în cadrul unui summit al ţărilor din fosta URSS, în Kazahstan.

El a adăugat că remarcile lui Emmanuel Macron sunt ”incorecte” şi ”inacceptabile” şi a anunţat că va discuta despre acest subiect cu preşedintele francez ”dacă are ocazia”.

Emmanuel Macron a declarat miercuri, într-un interviu la postul francez France 2, că ”Rusia s-a amestecat în acest conflict, ea a făcut, evident, jocul Azerbaidjanului, cu o complicitate turcă şi a revenit aciolo pentru a slăbi Armenia”.

”Aceasta este o manevră de destabilizare a Rusiei care caută, în Caucaz, să creeze dezordinea pentru a ne slăbi şi împărţi pe toţi”, a acuzat Macron.

Armenia, o aliată a Rusiei, şi Azerbaidjanul, susţinut de Turcia, s-au înfruntat în două războaie în ultimii 30 de ani, cu scopul de a prelua controlul enclavei separatiste azere Nagrono Karabah, cu o populaţie majoritar armeană.

Ultimul război, în toamna lui 2020, s-a soldat cu 6.500 de morţi şi s-a încheiat cu un armistiţiu mediat de Rusia, care a desfăşurat în Nagorno Karabah un contingent de menţinerea păcii.

Însă în ultimele două luni, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite au luat iniţiativa unor discuţii în vederea negocierii unui tratat de pace, în contextul în care Rusia s-a împotmolit în războiul său în Ucraina.

În pofida acestor încercări de mediere ale Occidentului, situaţia rămâne instabilă.

În septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise în moi confrunăţtri armate la frontiera dintre Armenia şi Azerbaidjan.

Vineri, Vladimir Putin i-a invitat pe premierul armean Nikol Paşinian şi pe preşedintele azer Ilham Aliev la o nouă întâlnire comună, în Rusia, fără să anunţe însă, pentru moment, o dată concretă în acest sens.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.