Preşedintele separatist catalan Carles Puidgemont a anunţat marţi seară în Parlamentul regional că respectă votul în favoarea independenţei acestei regiuni, dar propune suspendarea declaraţiei de independenţă şi negocieri cu Madridul. Guvernul spaniol nu acceptă ceea ce cataloghează drept o declarare ”implicită” a independenţei de către preşedintele separatist al Cataloniei, a declarat marţi seara un oficial spaniol sub protecţia anonimatului. Şefa grupului parlamentar al Partidului Ciudadanos (Cetăţeni, în opoziţie) în Legislativul catalan, Ines Arrimadas, a denunţat declaraţia lui Puidgemont drept ”o lovitură de stat” şi a subliniat că aceasta nu este suţinută de Europa, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 22:30 - Madridul nu acceptă o declarare ”implicită” a independenţei în discursul lui Puidgemont, afirmă un oficial spaniol

Guvernul spaniol nu acceptă ceea ce cataloghează drept o declarare ”implicită” a independenţei de către preşedintele separatist al Cataloniei Carles Puigdemont, a declarat marţi seara un oficial spaniol sub protecţia anonimatului, conform politicii Executivului cu privire la asemenea declarţii, pentru The Associated Press.

Oficialul citat a răspuns astfel discursului susţinut marţi seara de liderul separatist catalan în Parlamentul regional.

Puidgemont a declarat că referendumul de la 1 octombrie, pe care Madridul îl consideră ilegal, îi dă mandat să declare independenţa cataloniei faţă de regatul spaniol.

Alegătorii care s-au prezentat la urne s-au pronunţat copleşitor în favoarea secesiunii.

UPDATE 21:45 - Opoziţia catalană denunţă o ”lovitură de stat” după discursul susţinut de Puidgemont în Parlamentul regional - VIDEO

Şefa grupului parlamentar al Partidului Ciudadanos (Cetăţeni, în opoziţie) în Legislativul catalan, Ines Arrimadas, a denunţat marţi seara declaraţia preşedintelui separatist Carles Puigdemont potrivit căreia el are un mandat să declare independenţa regiunii faţă de Spania drept ”o lovitură de stat” şi a subliniat că aceasta nu este suţinută de Europa, relatează The Associated Press.

Arrimadas a subliniat că majoritatea catalanilor simt că sunt catalani, spanioli şi europeni şi că nu le vor permite oficialilor regionali ”să le zdrobească inima”

UPDATE 20:48 - Puidgemont vrea negocieri pe tema independenţei Cataloniei

”Guvernul catalan şi cu mine propunem Parlamentului suspendarea declaraţiei de independenţă, pentru ca în viitoarele săptămâni să poată să fie lansat un dialog”, a declarat Carles Puigdemont, citat de Le Figaro.

 

 

”Suntem convinşi că acest moment istoric cere o încetare a acestei escaladări”, a mai spus el.

El a mai arătat, în Parlament, că după referendumul din 1 octombrie Catalonia a câştigat dreptul "de a fi un stat independent, de a fi ascultată şi respectată".

"Să fii ascultat este posibil, am văzut-o în ultimele săptămâni. «Da»-ul pentru independenţă a câştigat majoritatea absolută. Singurul limbaj pe care urnele îl înţeleg este «da»-ul faţă de independenţă, iar acest este drumul pe care-l voi apuca”, a spus preşedintele separatist catalan.

”Există un înainte şi un după 1 octombrie. Catalonia va fi un stat independent sub forma unei republici”, a adăugat el.

Puigdemont li s-a adresat, de asemenea, spaniolilor: ”Vreau să le transmit spaniolilor un mesaj de respect şi de liniştire. Vă cer să depuneţi un efort să recunoaşteţi ceea ce am adus noi până aici. Nu suntem infractori, nu suntem nebuni, pucişti. Suntem persoane normale care vor sp voteze”.

UPDATE ora 19:46 - Nicola Sturgeon speră ca ”dialogul să înlocuiască confruntarea” între autorităţile catalane şi spaniole

Premierul separatist scoţian Nicola Sturgeon şi-a exprimat marţi speranţa ca ”dialogul să înlocuiască confruntarea” între autorităţile catalane şi spaniole, relatează The Associated Press.

”A venit vremea ca Guvernul spaniol să se aşeze (la masa negocierilor) cu Guvernul Cataloniei”, a îndemnat Sturgeon.

”A venit timpul ca ei să discute şi să găsească o soluţie” care să respecte ambele state de drept şi ”dreptul poporului cataloniei de a-şi determina viitorul”, a apreciat ea.

UPDATE ora 19:35 - Discursul lui Puidgemont amânat cu oră, după ce opoziţia a cerut anularea sesiunii Parlamentului regional

Discursul-cheie al preşedintelui separatist catalan Carles Puigdemont a fost amânat cu o oră, relatează The Associated Press.

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email
Puigdemont a cerut această amânare din cauză că un grup parlamentar are nevoie să ţină o reuniune pe tema unei cereri a unor parlamentari din opoziţie de anulare a sesiunii.

UPDATE ora 19:25 - Puidgemont a sosit la sediul Parlamentului regional catalan cu o oră înainte să -şi susţină discursul - VIDEO

Preşedintele separatist catalan Carles Puidgemont a sosit marţi seara la sediul Parlamentului regional catalan cu aproape o oră înainte să susţină un discurs în care ar putea proclama independenţa Cataloniei, relatează The Associated Press.

Puigdemont le-a zâmbit jurnaliştilor înainte să intre în clădire.

 

 

”Vreau să-i cer domnului Puigdemont să nu întreprindă nimic ireversibil, să nu apuce niciun drum fără întparcere, să nu facă vreo declaraţie unilaterală de independenţă şi să se întoarcă la legalitate”, a declarat pentru presă Inigo Mendez de Vigo.

”Europa a spus în mod clar că nu va accepta vreo declaraţie de independenţă a Cataloniei”, a adăugat el.

Reprezentanţi europeni i-au avertizat pe liderii catalani separatişti că, în cazul proclamării independenţei, Catalonia va fi exclusă în mod automat din Uniunea Europeană (UE).

”Şi, deci, nu trebuie să facă ceva care nu are, într-un final, vreun efect”, a continuat purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Madrid.

Puigdemont urmează să ia cuvântul la ora locală 18.00 (19.00, ora României) în Parlamentul catalan, unde separatiştii dispun de o majjoritate absolută, şi să evoce consecinţele referendumului de autodeterminare ilegal de la 1 octombrie.

Guvernul regional spune că tabăra ”da” a obţinut o victorie cu peste 90% din voturile exprimate, iar nivelul prezenţei la urne a fost de 43%.

Este necunoscut faptul dacă Puigdemont intenţionează să proclame independenţa marţi seara, dacă are în vedere o ”declaraţie de independenţă în amânare” sau dacă se va mulţumi cu o proclamaţie simbolică, evocând urgenţa unui dialog şi declanţând un proces în etape.

Guvernul spaniol, condus de conservatorul Mariano Rajoy, continuă să repete că referendumul este nul şi neavenit şi că o declarare a independenţei care ar decurge din el nu va avea vreo valoare.

Rajoy a avertizat totodată că, în cazul unei declarări a independenţei, indiferent sub ce formă, el ar putea să suspende autonomia regiunii, o măsură care nu a mai fost pusă în aplicare vreodată în această monarhie parlamentară descentralizată de la restabilirea democraţiei, în 1977.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.