Preşedintele separatist al Cataloniei Carles Puigdemont a ameninţat joi, în mod explicit, cu declararea independenţei regiunii, în cazul în care autorităţile centrale nu negociază şi continuă să ameninţe că vor prelua controlul asupra regiunii, relatează The Associated Press. La rândul său, Guvernul spaniol a anunţat că premierul Mariano Rajoy va organiza o şedinţă specială a Cabinetului duminică, în vederea suspendării totale sau parţiale a autonomiei Cataloniei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Madridul se pregăteşte să suspende autonomia Cataloniei

Puigdemont a formulat aceste ameninţări într-o scrisoare adresată Madridului, cu câteva minute înainte de expirarea ultimatumului de la ora locală 10.00 (11.00, ora României), prin care era îndemnat să renunţe la declararea independenţei.

El afirmă în această scrisoare că dacă Guvernul spaniol continuă să ”împiedice dialogul şi continuă represiunea”, Parlamentul Cataloniei va proceda la votul asupra declaraţiei de independenţă a regiunii faţă de regat.

Într-un discurs pe care l-a susţinut săptămâna trecută în Legislativul regional, liderul separatist a declarat independenţa, după care a suspendat imediat declaraţia şi a îndemnat autorităţile centrale la negocieri.

Un oficial guvernamental spaniol a declarat pentru AP că scrisoarea lui Puidgemont nu clarifică dacă acesta a declarat sau nu independenţa.

Acest oficial a adăugat, sub protecţia anonimatului, că Guvernul spaniol intenţionează să declanşeze articolul 155 al Constituţiei, prin care Madridul poate prelua controlul direct asupra regiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.