”Pregăteşte-te Rusia”, rachetele ”vor veni”, răspunde miercuri, pe Twitter, preşedintele american Donald Trump ameninţărilor ruse de a intercepta eventuale rachete americane către Siria. În replică, Kremlinul a dat asigurări că ”nu participă la twitto-diplomaţie” şi că susţine ”abordări serioase”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Mattis se declară ”pregătit” în vederea unor represalii faţă de presupusul atac chimic de la Duma
CITEȘTE ȘI Damascul denunţă drept o ”escaladare periculoasă” ameninţările lui Trump cu atacuri în Siria
CITEȘTE ȘI Putin îşi exprimă speranţa ca ”bunul simţ să se impună” în relaţiile internaţionale ”tot mai haotice”

UPDATE - Kremlinul îi răspunde lui Trump că ”nu participă la twitto-diplomaţie” şi susţine ”abordări serioase”

Kremlinul a dat miercuri asigurări că ”nu participă la twitto-diplomaţie” şi că susţine ”abordări serioase” după o serie de tweet-uri ale lui Donald Trump cu privire la Rusia, somată ”să se pregătească” de atacuri americane în Siria, relatează AFP.

”Noi nu participăm la twitto-diplomaţie. Noi suntem adepţii abordărilor serioase”, a declarat un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile ruse, care i-au cerut să comenteze ultimele mesaje ale preşedintelui american.

”Noi susţinem abordările serioase şi credem în continuare că este important să nu se facă paşi care să destabilizeze şi mai mult o situaţie deja fragilă”, a declarat pentru televiziuni Peskov, potrivit The Associated Press.

Peskov a reiterat că acuzaţiile cu privire la faptul că regimul lui Bashar al-Assad se află în spatele presupusului atac chimic de la Duma au fost ”fabricate” şi ”şi nu pot fi folosite ca un pretext în vederea unor acţiuni violente”.

O purtătoare de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, i-a răspuns anterior lui Trump într-un mesaj postat pe Facebook. 

Rachetele cu care ameninţă Trump vor distuge ”toate probele” cu privire la atac, a apreciat ea. ”Rachetele trebuie să zboare către terorişti, şi nu către un guvern legitim care luptă împotriva terorismului internaţional pe teritoriul său de mai mulţi ani”, a scris Zaharova.

UPDATE - Presupusul atac chimic de la Duma, ”regizat” de Căştile Albe, acuză Rusia

Presupusul atac chimic vizând rebeli sirieni la Duma a fost ”regizat în faţa camerelor de luat imagini” de către Căştile Albe, o organizaţie de salvatori sirieni din zona rebelă, care a denunţat prima acest atac, a acuzat miercuri armata rusă, scrie AFP.

”Operând numai în rândul teroriştilor, Căştile Albe au regizat din nou, în faţa camerelor de luat imagini, un atac chimic contra unor civili în oraşul Duma”, a declarat generalul Viktor Poznihir într-o conferinţă de presă.

El a anunţat că începând de joi Rusia îşi va desfăşura poliţia militară în oraşul Duma, ultimul ”buzunar” rebel situat în Ghouta de Est, în apropiere de Damasc. ”O unitate din cadrul poliţiei militare ruse va fi desfăşurată începând de mâine (joi) în oraşul Duma, pentru a asigura securitatea, a menţine ordinea (publică) şi a organiza acordarea de ajutoare localnicilor”, a declarat generalul Viktor Poznihir.

Trump: ”Pregăteşte-te Rusia”, rachetele ”vor veni”

Pe lângă acest avertisment adresat Rusiei, Trump a criticat dur Moscova din cauza faptului că-l susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

”Rusia se angajează să doboare orice rachete trase către Siria. Pregăteşte-te Rusia, pentru că ele vor veni, frumos, noi şi «inteligente»! Voi nu ar trebui să fiţi parteneri cu un Animal Ucigător cu Gaz care-şi omoară poporul şi se bucură de asta!”, scrie şeful statului american.

Într-o postare ulterioară, Donald Trump a adăugat: "Relaţia noastră cu Rusia este acum mai rea ca niciodată, incluzând perioada Războiului Rece. Nu există niciun  motiv pentru aceasta. Rusia are nevoie de noi să-i sprijinim economia, lucru care ar fi foarte uşor de făcut, şi noi avem nevoie ca toate statele să coopereze. Oprim cursa înarmării?".

Trump a ameninţat anterior cu un răspuns ”cu forţă”.

Guvernul lui al-Assad - susţinut militar de Rusia - a respins acuzaţii potrivit cărora s-ar afla în spatele acestuo presupus atac chimic.

După presupusul atac, Trump şi secretarul american al Apărării James Mattis şi-au anulat deplasări.

Washingtonul şi aliaţi de-ai săi occidentali au convenit să acţioneze împreună.

Mai mulţi oficiali ruşi de rang înalt au avertizat cu privire la faptul că Rusia va răspunde unui eventual atac american vizând Siria.

Ambasadorul rus în Liban, Aleksandr Zasipkin, a reiterat miercuri un avertisment al comandantului forţelor armate ruse, care a ameninţat că orice rachete lansate vor fi interceptate, iar locurile de unde au fost lansate vor fi luate drept ţintă.

Trump se referă în mesajul său postat pe Twitter la această ameninţare.

Activişti din cadrul opoziţiei siriene şi lucrători medicali şi medici au acuzat sâmbătă că forţe guvernamentale siriene au atacat cu bombe cu substanţe chimice toxice oraşul Duma, în Ghouta de Est, ultimul fief rebel de la porţile capitalei siriene.

Potrivit ONG-ului medical Syrian-American Medical Society, peste 500 de persoane prezentau simptome ”indicând o expunere la un agent chimic”.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a cerut miercuri acces la faţa locului, cu scopul de a verifica informaţii de la parteneri de-ai săi, potrivit cărora au fost ucise 70 de persoane.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.