Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, afirmă că aşa-numita operaţiune militară specială declanşată de Rusia în Ucraina „nu a reuşit încă”, susţinând că aceasta este încă în curs şi că se desfăşoară „strict conform planului” stabilit. El susţine în continuare că armata rusă nu atacă ţinte civile în Ucraina, acuzând militarii ucraineni să folosesc civilii drept scut în lupte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 Într-un interviu acordat marţi seară, postului CNN, Dmitri Peskov continuă să susţină că aşa-numita „operaţiune militară specială” se derulează conform planurilor. 
Principalele declaraţii ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului> 
- Întrebat despre moralul scăzut al trupelor şi ce crede că a realizat Vladimir Putin prin războiul pe care l-a declanşat în Ucraina, oficialul de la Kremlin a răspuns că operaţiunea declanşată în Ucraina se derulează conform planului.
„Nu încă, nu a reuşit încă şi vorbim de o operaţiune militară specială în curs şi care se desfăşoară strict conform planului anterior stabilit şi cu scopurile stabilite. Înainte de toate, cred că ar trebui să vorbim despre motivele acestei operaţiuni pentru că vorbim despre moralul trupelor noastre, operaţi cu date venind dinspre diferite media şi de la servicii de informaţii, dar ar trebui să puneţi la îndoială aceste informaţii, ar trebui să le puneţi la îndoială şi să vă gândiţi dacă acesta este adevărul sau nu”, a afirmat Dmitri Peskov la CNN. 
- Întrebat fiind care e scopul strategic al lui Putin atunci când armata distruge infrastructură civilă, acesta susţine că scopul este acela de a „curăţa” zona de regimentele naţionaliste din Ucraina. 
„Scopul strategic este acela de a curăţa Mariupolul de regimentele naţionaliste care sunt acolo sub acoperire şi nu îi lasă să iasă pe oameni din oraş, iar asta e problemă. Acum, noi primim mulţi refugiaţi de acolo care ne spun – şi sunt martori oculari -  pur şi simplu că sunt folosiţi ca scuturi, că naţionaliştii îi omoară pe oamenii care vor să părăsească oraşul. Scopul nostru este să scăpăm de aceşti tipi răi”, adaugă Peskov.
În ceea ce priveşte acuzaţiile conform cărora Rusia ar deporta civili din Mariupol, Peskov susţine că este o ştire falsă şi reclamă un război informaţional. 
- Oficialul de la Kremlin a ţinut să precizeze că scopul operaţiunii este acela de a „scăpa” de potenţialul militar al Ucrainei, arătând că de aceea armata rusă „ţinteşte numai facilităţi militare pe teritoriul Ucrainei, nu civili”.
- Întrebat fiind de ce crede că tot mai mulţi ruşi încearcă să părăsească ţara lor natală, Dmitri Peskov a răspuns unii pleacă spre vest, alţii se îndreaptă spre est. 
„Este alegerea oamenilor şi nimeni nu le pune nicio piedică”, spune el. 
- Oficialul de la Kremlin respinge ideea existenţei unei propagande ruse şi acuză Vestul de propagandă, spunând că vestul este „maestrul propagandei” de la care Rusia ar putea lua lecţii, subliniind că Rusia nu este, în acest caz, un învăţăcel foarte bun. 
Mai mult, Peskov susţine că ucrainenii colaborează cu forţele ruse şi că unii dintre ei „ar vrea să evite orice victime colaterale”, pentru că li s-a spus că dacă nu îi atacă pe ruşi nimeni nu îi va răni, armata rusă rănindu-i doar pe aşa zişii naţionalişti. 
El spune că miza acestei lupte nu este ocuparea Ucrainei. 
- Întrebat, de asemenea, despre folosirea armelor chimice sau biologice de către Rusia împotriva trupelor, civililor sau conducerii Ucrainei Peskov susţine că Rusia are „motive puternice” şi chiar dovezi că SUA au un program strict secret privind arme biologice pe teritoriul Ucrainei.
Peskov a adăugat: „Nu mai avem astfel de arme”.
- El a reclamat că un alt scop al operaţiunii este acela de a scăpa de „batalioane şi regimente naţionaliste” despre care susţine că care folosesc civili ca scut uman. 
- Peskov a ţinut să menţioneze că scopul operaţiunii este şi acela ca Ucraina să conştientizeze că peninsula Crimeea este o parte a Rusiei şi că a pierdut aşa-numitele republici Doneţk şi Luhansk. 
- Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin a vorbit şi despre atitudinea preşedintelui Putin cu privire la ucraineni. 
„Nu e supărat pe ucraineni şi nimeni aici, în Rusia nu e supărat pe ucraineni. E supărat pe acei oameni din Ucraina care vor să fie parte din NATO şi care vor să aducă rachete nucleare americane pe teritoriul lor. Şi e supărat pe acei oameni din Ucraina care le interzic oamenilor să vorbească ruseşte în ţara lor. E  supărat pe acei oameni din Ucraina care poartă simbolurile nazismului pe străzile Kievului”, mai spune Peskov. 
- Dmitri Peskov a mai vorbit şi despre afirmaţiile preşedintelui rus cu privire la armele nucleare, 
„Preşedintele Putin intenţionează să facă lumea să asculte şi să ne înţeleagă îngrijorările. Am încercat să transmitem lumii îngrijorările noastre, Europei, Statelor Unite... De câteva zeci de ani nimeni nu ne ascultă. Şi înainte de a fi prea târziu a venit decizia de a lansa această operaţiune specială militară. (...) Avem un concept cu privire la securitatea naţională şi este public. Puteţi citi toate motivele pentru care armele nucleare pot fi folosite. Dacă există o ameninţare la adresa ţării noastre, pot fi folosite, conform conceptului nostru. Nu sunt alte motive menţionate în acel text”, a adăugat Peskov. 
Acesta mai spune că oficiali ruşi au spus că nu va fi o operaţiune militară, anterior acesteia, „sperând că Ucraina nu se va pregăti pentru o lovitură împotriva Donbass-ului”, dar că specialiştii militari au avut imaginea clară să Ucraina vrea să atace Donbass, pentru că masase trupe militare în zonă. 
„Nivelul de rezistenţă în zona Donbass arată că ei (ucrainenii – n.r.) au fost bine pregătiţi, dar nu pentru apărare, ci pentru o operaţiune ofensivă”, a mai spus Peskov.
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.