Un dispozitiv exploziv menit să ucidă agenţi din cadrul poliţiei nord-irlandeze - atraşi la faţa locului - a explodat luni în apropiere de frontiera cu Republica Irlanda, fără să rănească pe cineva, anunţă forţele de ordine, relatează Reuters şi BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezenţa unui obiect suspect a fost semnalată duminică seara, în comitatul Fermanagh, la câţiva kilometri de frontieră.

Poliţişti care se aflau în continuare la faţa locului luni au anunţat că o explozie a avut loc în apropiere.

Însă nicio persoană nu a fost rănită.

”În pofida faptului că această anchetă se află la început, sunt convins că era vorba despre o tentativă deliberată de a atrage poliţişti şi colegi de-ai lor din unitatea de deminare a armatei din sector, cu scopul de a-i asasina”, declarăadjunctul şefului poliţiei locale, citat într-un comunicat.

Explozia a avut loc la Wattlebridge, în apropiere de Newtownbutler, lângă frontiera irlandeză, în cadrul unei operaţiuni lansate după primirea unei alerte, relatează BBC News.

Adjunctul şefului poliţiei locale Stephen Martin a denunţat un atac ”orb şi năsăbuit”.

Un dispozitiv menit să atragă forţe de ordine a fost găsit duminică nopatea, iar bomba a explodat în timpul unor căutări ulterioare, luni dimineaţa.

Poliţişti aflaţi la faţa locului au raportat luni, la ora locală 10.35 (12.35, ora Rimâniei), o explozie în zona Cavan Road, la intersecţia cu Wattlebridge Road, a precizat Martin.

Potrivit alertei primite de poliţie, un dispozitiv a fost lăsat pe Wattlebridge Road, însă explozia a avut loc pe A3 Cavan Road, a mai precizat  el.

”În pofida faptului că acest dispozitiv era menit să ucidă poliţişti şi militari, faptul că a fost lăsat pe drumul principal ar fi putut să fie devastator pentru oricine s-ar fi aflat în apropiere”, a apreciat adjunctul şefului poliţiei.

”Acest atac a fost orb şi nesăbuit şi, deşi nu am vreo îndoială că poliţiştii care au răspuns la acest apel au fost ţinta, realitatea este că oricine ar fi putut fi prins în explozie”, a declarat el.

”Suntem extrem de norocoşi că acţiunile ofiţerilor care au venit primii la faţa locului nu au fost răniţi grav sau ucişi”, a spus el.

Zona în care a avut loc incidentul rămâne închisă pe perioada în care poliţia ”îşi efectuează investigaţia şi se asigură că zona este sigură”, a anunţat adjunctul şefului poliţiei.

Deputata Sinn Féin Fermanagh and South Tyrone Michelle Gildernew a condamnat un atac ”complet greşit”.

”Din fericire, nimeni nu a fost rănit în incident, însă am fi putut avea de-a face cu o situaţie în care oameni ar fi putut să fie răniţi grav sau mai rău”, a deplâns ea.

”Cei vinovaţi de incident nu au nimic de oferit societăţii şi trebuie să înceteze imediat aceste acţiuni”, a denunţat ea.

Un parlamentar din cadrul DUP, Sir Jeffrey Donaldson a apreciat că atacul prezintă  ”modul de operare tipic al grupărilor disidente republicane care au plasat recent astfel de dispozitive menită să atragă membri ai forţelor de securitate într-o zonă pentru a fi atacaţi”.

”Orice persoană rezonabilă va condamna acest lucru şi îl va considera ceea ce este, şi anume parte a unei campanii de a omorî poliţişti în Irlanda de Nord”, a subliniat el.

Disidenţi republicani au încercat, luna trecută, să ucidă poliţişti într-un atac la Craigavon, în comitatul Armagh.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.