Premierul israelian Benjamin Netanyahu recunoaşte marţi că armata sa se află la originea unui atac ”neintenţionat” în care au fost ucişi şapte angajaţi ai ONG-ului umanitar World Central Kitchen (ECK) luni, în Fâşia Gaza, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din nefericire, ieri (luni) a avut loc un caz tragic în care forţele noastre au lovit neintenţionat nevinovaţi în Fâşia Gaza”, scrie pe X Benjamin Netanyahu, de la spitalul în care a fost operat duminică seara de o hernie

”Asta se întâmplă într-un război. Vom verifica până la capăt. Suntem în contact cu guvernele şi vom face totul pentru ca asta să nu se mai întâmple niciodată”, scrie el.

World Central Kitchen acuză Tsahalul de faptul că a comis un ”atac ţintit”.

Aramta israeliană s-a angajat să deschidă o anchetă.

Colaboratori ai organizaţiei nonguvernamentale (ONG) americane care livrează mâncare în Fâşia Gaza, asediată de Israel şi ameninţată de foamete potrivit ONU, au fost ucişi într-un atac israelian luni, a anunţat fondatorul World Central Kitchen (WCK), bucătarul-şef americano-spaniol Jose Anders.

”World Central Kitchen este devastată să confirme că şapte membri ai echipei noastre au fost ucişi în (Fâşia) Gaza, într-un aatac al IDF (armata israeliană)”, a anunţat într-un comunicat ONG-ul cu sediul în Statele Unite.

Victimele sunt ”originare din Australia, Polonia, Regatul Unit, (iar între ele se afla) un cetăţean cu dublă naţionalitate americană şi canadiană şi un palestinian”, a precizat în comunicat WCK.

World Central Kitchen a anunţat că a decis ”să-şi suspende operaţiunile în regiune”.

De la începutul războiului, în octombrie, WCK a participat la operaţiuni de salvare prin furnizarea de mâncare locuitorilor înfometaţi ai Fâşia Gaza.

ONG-ul precizează că echipa se deplasa într-un convoi de ”două maşini blindate cu logoul WCK şi un vehicul uşor” în momentul atacului.

”În pofida coordonării deplasărilor cu IDF, convoiul a fost atins în timp ce părăsea depozitul de la Deir al-Balah, unde echipa a descărcat peste 100 de tone de ajutor alimentar umanitar trimis în (Fâşia) Gaza pe cale maritimă” din Cipru, precizează ONG-ul în comunicat.

ANCHETĂ A UNUI GRUP ”INDEPENDENT”

Armata israeliană a anunţat că un grup independent urmează să ancheteze ”moartea tragică” a lucrătorilor umanitari în Fâşia Gaza.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a anunţat că incidentul urmează să facă obiectul unei anchete în cadrul ”Mecanismului de Cercetare a Faptelor şi de Evaluare”, pe care l-a catalogat drept un ”organism independent, profesionist şi expert”, fără să ofere detalii.

El a anunţat că a discutat cu fondatorul WCK, bucătarul-şef Jose Anders, şi că i-a trasmis cele mai sincere condoleanţe.

”Transmitem de asemenea tristeţea noastră sinceră naţiunilor aliate care au făcut şi continuă să facă atât de multe pentru a-i ajuta pe cei care se află la nevoie”, declară, citat în comunicat, Daniel Hagari.

LONDRA CERE EXPLICAŢII ”TRANSPARENTE”

Regatul Unit cere Israelului ”explicaţii transparente şi complete” după moartea celor şapte lucrători umanitari în Fâlşia Gaza, în acest atac imputat armatei israeliene, a anunţat marţi ministrul britanic de Externe David Cameron.

”Este esenţial ca lucrătorii umanitari să fie protejaţi şi capabili să-şi desfăşoare misiunea”, subliniază pe X şeful diplomaţiei britanice.

Londra este pe cale să verifice informaţii potrivit cărora ”cetăţeni britanici” se află între victime, angajaţi ai ONG-ului World Central Kitchen, anunţă el.

”Există în mod clar întrebări la care trebuie să se răspundă”, a declarat presei britanice premierul Rishi Sunak, ”şocat şi întristat”.

SUA, ”PROFUND TULBURATE”

”Azi World Central Kitchen a pierdut mai mulţi dintre surorile şi fraţii săi în într-un atac al armatei israeliene în (Fâşia) Gaza”, a anunţat pe X patronul şi fondatorul ONG-ului cu sediul în Statele Unite, bucătarul-şef americano-spaniol José Andrés.

Ei au fost ucişi ”în timp ce munceau pentru a susţine opera nostră umanitară de livrare de hrană în (Fâşia) Gaza”, a anunţat într-un comunicat separat organizaţia, deplângând o ”tragedie”.

Statele Unite - care se distanţează tot mai mult de aliatul lor israelian după aproape şase luni de Război în Fâşia Gaza - s-au declarat ”profund tulburate” de acest atac.

”Avem inima zdrobită şi suntem profund tulburaţi de atac”, a declarat pe X o purtătoare de cuvânt a Consiliului Securităţii Naţionale (NSC) de la Casa Albă, Adrienne Watson.

”Lucrătotii umanitari trebuie să fie protejaţi, pentru că ei aduc un ajutor de care (palestinienii) au nevoie disperată, iar noi îndemnăm Israelul să ancheteze prompt cu privire la ceea ce s-a întâmplat”, cere ea.

Ministerul Sănătăţii al Hamas a anunţat că cinci victime au sosit la Spitalul din Deir el-Balah, în urma unui ”atac aerian israelian care a vizat un vehicul aparţinând organizaţiei americane World Central Kitchen”, înce centrul Fâşiei Gaza.

”Ei deţin naţionalitatea britanică, australiană şi poloneză, iar a patra naţionalitate nu este cunoscută”, a anunţat în alt comunicat ministerul Hamas, o mişcare palestiniană islamistă care se află la putere în Fâşia Gaza din 2007, precizând că a cincea persoană era şoferul şi traducătorul, un palestinian.

Premierul australian Anthony Albanese a confirmat că o asutraliancă, Zomi Frankcom, se află între victime.

”Este complet inacceptabil. Australia cere ca toţi cei responsabili de moartea lucrătorilor umanitari să dea socoteală”, a declarat el.

Armata israeliană a anunţat că ”trece în revistă incidentul la cel mai înalt nivel, pentru a înţelege circumstanţele” şi a dat asigurări că a ”acţionatv în strânsă colaborare cu WCK” în distribuirea ajutoarelor orgtanizaţiei

CHINA, ”ŞOCATĂ”

China s-a declarat marţi ”şocată” de atac.

Beijingul ”se opune oricărei acţiuni care aduce atingere civililor, distruge infrastructuri civile sau încalcă dreptul internaţional”, a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Wang Wenbin.

”Suntem şocaţi de atacul” din Fâşia Gaza ”şi îl condamnăm”, a declarat el.

UE CONDAMNĂ ATACUL ŞI CERE O ANCHETĂ

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate Josep Borrell a condamnat luni atacul israelian şi a cerut o anchetă.

”Condamn acest atac şi cer ca o anchetă să fie lansată cât mai rapid”, a scris el pe X.

”În pofida tuturor cererilor de protejare a civililor şi lucrătorilor umanitari, contnuăm să vedem nevinovaţi ucişi”, a acuzat el.

VERŞOVIA CERE ISRAELULUI EXPLICAŢII

Ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski a anunţat marţi că a cerut explicaţii Israelului.

Un polonez a fost omorât în atac.

”I-am cerut personal ambasadorului israelian Yacov Livne explicaţii de urgenţă. El m-a asigurat că Polonia va primi în curând rezltatele unei anchete a acestei tragedii”, a anunţat pe X Radoslaw Sikorski.

Varşovia urmează să desfăşoare propria anchetă, anunţă el.

SPANIA CERE ”SĂ SE FACĂ LUMINĂ” ASUPRA ”ACESTUI ATAC BRUTAL”

Premierul spaniol Pedro Sánchez a ”cerut” marţi ca Israelul ”să facă lumină cât mai rapid posibil” asupra atacului.

Într-o declaraţie de presă, în urma unei vizite în Tabăra de Refugiaţi Palestinieni de la Jabal el-Hussein, în Iordania, în cadrul unei prime etape a unui turneu regional în trei ţări, Sánchez a transmis ”cele mai profunde condoleanţe” după moartea celor şapte angajaţi ai World Central Kitchen.

”Sper şi cer ca Guvernul israelian să facă lumină cât mai rapid posibil asupra circumstanţelor acestui atac brutal”, a subliniat premierul spaniol.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.