Premierul conservator Boris Johnson îşi anunţă miercuri în direct demisia de la şefia Partidului Conservator şi, implicit, din funcţia de premier. El urmează să desemeneze un succesor la şefia partidului, până la alegerea unuia, la toamnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Este clar că Partidul Conservator vrea un nou lider şi, aşadar, un nou premier”, declară el pe Downing Street, în faţa numărului 10.

Calendarul alegerii unui nou premier urmează să fie anunţat săptămâna viitoare, a precizat el.

Johnson şi-a motivat amânarea demisiei prin dorinţa de a-şi respecta mandatul dat de către alegători, apreciind că este de datoria sa şi că are obligaţia să-şi îndeplinească promisiunile.

El s-a declarat extrem de mândru de realizările sale, evocând realizarea Brexitului, trecerea reagtului prin pandemia covid-19 şi arogându-şi conducerea Occidentului împotriva invaziei Ucrainei de către Vladimir Putin.

Regatul Unit este necesar ”continue să progreseze” şi să devină, astfel, cea mai prosperă ţară din Europa.

El a recunoscut că a încercat să-şi convingă colegii de faptul că ar fi ”excentric” să dea jos Guvernul cu un asemenea mandat şi îşi exprimă regretul faţă de faptul că nu a reuşit.

”Instinctul de turmă de la Westminster este puternic. Când se mişcă turma, se mişcă şi el”, a declarat Johnson.

El le-a mulţumit soţiei sale, Carrie, copiilor săi, Sistemului Naţional britanic de Sănătate (NHS), armatei britanice şi personalului Guvernului.

Abandonat de conservatori, Johnson îşi exprimă regretul faţă de faptul că nu-şi poate continua mandatul de premier şi mulţumeşte taberei sale pentru încrederea şi responsabilitatea pe care i le-a acordat.

”Sunt foarte trist să renunţ la cel mai bun post din lume”, a declarat el.

Însă, ”în politică, nimeni nu este indispensabil”, a adăugat el.

”Doresc să spun poporului Ucrainei că vom rămâne alături de el”, spune Johnson.

El a vorbit despe Războiul din Ucraina, imediat ce şi-a anunţat demisia.

El a fost primul şef de Guvern european care a vizitat Ucraina, după invazia rusă şi izbucnirea războiului.

Johnson, care pleacă cu regret de la putere, a mulţumit în finalul alocuţiunii întregului popor britanic.

El a spus câteva vorba despre felul cum şi-a trăit el personal mandatul.

”A fi premier înseamnă să învezţi zilnic. M-am dus în toate colţurile Regatului Unit şi m-am întâlnit cu atâţia oameni animaţi de această originalitate britanică inestmabilă, doritori să ne rezolve vechile probleme prin soluţii noi”, a declarat el.

”Chiar dacă lucrurile se întunecă pentru moment, viitorul nostru împreună este însorit!”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.