Procurorul general al Iranului, Mohammad Jafar Montazeri, a anunţat că Poliţia moravurilor a fost desfiinţată de autorităţile competente, a informat duminică agenţia de presă Isna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Poliţia moravurilor nu are nimic de-a face cu justiţia şi a fost desfiinţată de cei care au creat-o", a spus el, sâmbătă seara, în oraşul sfânt Qom.

Numeroase demonstraţii au avut loc în ultimele săptămâni în ţară, după moartea lui Mahsa Amini, o tânără kurdă iraniană care a dispărut la trei zile după arestarea ei pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice care obligă în special femeile să poarte vălul.

Poliţia moravurilor, cunoscută sub numele de Gasht-e Ershad (patrule de îndrumare), a fost creată sub preşedintele ultra-conservator Mahmoud Ahmadinejad, pentru a "răspândi cultura decenţei şi a hijabului". Primele sale patrule au început în 2006.

Autorităţile iraniene începuseră deja modificări ale codului vestimentar impus în ţară, solicitând sâmbătă instanţelor şi Parlamentului să revizuiască legea privind purtarea obligatorie a vălului.

O modalitate de a găsi o ieşire după numeroasele proteste care au avut loc în ultimele săptămâni în ţară, după moartea lui Mahsa Amini, arestată de poliţia moravurilor în septembrie.

Femeia, în vârstă de 22 de ani, a dispărut la trei zile după arestarea ei pentru încălcarea codului vestimentar al Republicii Islamice, care impune în special femeilor să poarte vălul.

Moartea ei a fost anunţată trei zile mai târziu. Activiştii şi familia ei spun că Mahsa Amini a murit după ce a fost bătută, dar autorităţile au legat moartea ei de probleme de sănătate, pe care părinţii le-au negat.

Sute de oameni au murit în timpul protestelor, dar demonstraţiile continuă, la aproape trei luni după ce au început.

Conform legii în vigoare din 1983, femeile iraniene şi străine, indiferent de religia lor, trebuie să poarte voal şi haine largi în public.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.