Instituţiile europene au ajuns joi la un acord provizoriu asupra Certificatului digital UE Covid-19, care urmează să fie implementat vara aceasta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negociatorii PE şi ai Consiliului au ajuns joi la un acord provizoriu asupra unui certificat digital UE privind Covid pentru a facilita libera circulaţie în Europa în timpul pandemiei.

Certificatul va fi disponibil fie în format digital, fie pe suport de hârtie. Acesta va atesta că o persoană a fost vaccinată împotriva coronavirusului, că a avut recent un rezultat negativ la testul de depistare a infecţiei sau că s-a vindecat în urma infecţiei. În practică, acestea vor fi trei certificate distincte. Un cadru comun al UE va permite statelor membre să emită certificate care vor fi apoi acceptate în alte ţări ale UE, se arată într-un comunicat remis News.ro.

Regulamentul referitor la certificatul digital UE privind Covid va fi în vigoare timp de 12 luni. Certificatul nu va fi o condiţie prealabilă pentru exercitarea dreptului la liberă circulaţie şi nu va fi considerat document de călătorie.

Sprijin bugetar pentru teste disponibile şi la un preţ accesibil

Pentru a sprijini la o scară cât mai largă „disponibilitatea unor teste la preţuri accesibile”, Comisia Europeană s-a angajat să mobilizeze „cel puţin 100 de milioane de euro” în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgenţă pentru achiziţionarea de teste pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 în scopul emiterii de certificate digitale UE privind Covid. De acest lucru ar trebui să beneficieze în special persoanele care traversează zilnic sau frecvent frontierele pentru a merge la locul de muncă sau la şcoală, pentru a vizita rude apropiate, pentru a solicita asistenţă medicală sau pentru a avea grijă de cei dragi.

Negociatorii au convenit că, dacă este necesar, ar trebui mobilizată o finanţare suplimentară peste suma de 100 de milioane de euro, sub rezerva aprobării de către autorităţile bugetare.

Restricţii de călătorie suplimentare numai dacă sunt justificate în mod corespunzător

Statele membre nu ar trebui să impună restricţii de călătorie suplimentare ca răspuns la pandemia de Covid-19 cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepţia cazului în care acestea sunt necesare şi proporţionale pentru a proteja sănătatea publică”. Statele ar trebui să ţină cont de dovezile ştiinţifice disponibile, „inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC)”. Astfel de măsuri ar trebui notificate celorlalte state membre şi Comisiei cu cel puţin 48 de ore înainte.

Vaccinuri

Statele membre trebuie să accepte certificatele de vaccinare eliberate în alte state membre pentru persoanele inoculate cu un vaccin autorizat pentru utilizare în UE de către Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) (în prezent Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Janssen). Va fi la latitudinea statelor membre să decidă dacă acceptă, de asemenea, certificate de vaccinare emise de alte state membre în conformitate cu procedurile naţionale de autorizare de urgenţă sau cele pentru vaccinurile enumerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru utilizare de urgenţă.

Garanţii privind protecţia datelor

Certificatele vor fi verificate pentru a preveni frauda şi falsificarea, aşa cum va fi verificată şi autenticitatea sigiliilor electronice incluse în document. Datele cu caracter personal obţinute din certificate nu pot fi stocate în statele membre de destinaţie şi nu va exista o bază de date centrală la nivelul UE. Lista entităţilor care vor prelucra şi primi date va fi publică, astfel încât cetăţenii să îşi poată exercita drepturile în materie de protecţie a datelor în temeiul Regulamentului general privind protecţia datelor.

Preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile şi raportor, Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spania), a declarat: „Deşi acordul la care s-a ajuns astăzi nu răspunde pe deplin cerinţelor PE, acesta reprezintă cu siguranţă o îmbunătăţire majoră a status-quo-ului actual pentru milioane de cetăţeni ai UE. Certificatul digital UE privind Covid va restabili libera circulaţie în interiorul UE, pe măsură ce statele membre încep să elimine restricţiile privind libera circulaţie în întreaga Europă. Acest acord este primul pas către readucerea spaţiului Schengen pe drumul cel bun”.

Textul convenit va fi acum supus spre aprobare Comisiei pentru libertăţi civile pe 26 mai 2021, apoi va fi supus spre aprobarea plenului Parlamentului European şi a Consiliului. Dacă va fi confirmat de Comisie, textul va fi prezentat spre adoptare în sesiunea plenară din 7-10 iunie 2021.

ŞTIREA INIŢIALĂ. „Fum alb: avem un acord asupra propunerii Comisiei pentru un certificat digital Covid”, a anunţat pe Twitter comisarul Didier Reynders. „Oferim această nouă unealtă în timp record pentru a garanta libera mişcare pentru toţi cetăţenii”.

 

După patru sesiuni de discuţii tensionate, Parlamentul şi Consiliul au ajuns la acordul pentru paşaportul de vaccinare.

Propunerea garantează că testele PCR trebuie să aibă un preţ „accesibil”, pentru care Comisia Europeană va mobiliza până la 200 de milioane de euro, şi cere statelor membre „să se abţină” să impună turiştilor imunizaţi restricţii suplimentare, precum teste PRC noi sau carantină, decât dacă le consideră necesare din motive de sănătate publică.

La finalul lunii aprilie, Parlamentul European şi-a adoptat poziţia de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulaţie în Europa în timpul pandemiei.

Eurodeputaţii au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19” - în locul „adeverinţei electronice verzi”, conform propunerii Comisiei - ar trebui să fie valabil timp de 12 luni şi nu mai mult.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.