Separatiştii scoţieni l-au ales luni succesor al lui Nicola Sturgeon şi nou premier pe Humza Yousaf, care a promis să conducă Scoţia către independenţă încă din această generaţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Humza Yousaf, în vârstă de 37 de ani, un apropiat al lui Nicola Sturgeon, moşteneşte delicata misiune de a relansa mişcarea separatistă, care se află într-o pierdere de viteză şi care se loveşte de refuzul încăpăţânat al Londrei de a autoriza un nou referendum.

Ministru al Sănătăţii în exerciţiu, el devine primul musulman care conduce un partid politic în Regatul Unit.

El urmează să fie ales marţi premier de către Parlamentul local din Edinburgh.

”Noi vom fi generaţia care va obţine independenţa Scoţiei”, a tunat Humza Yousaf în discursul său, subliniind că ”poporul” scoţian ”are nevoie de independenţă încă de acum mai mult ca niciodată”.

În urma unui scrutin intern, declanşat de demisia-surpriză a lui Nicola Sturgeon în februarie, după opt ani în funcţie, el se impune în faţa ministrului Finanţelor Kate Forbes, cu poziţii conservatoare controversate, şi a lui Ash Regan, o fostă membră a Guvernului local.

Cum niciunul dintre candidaţi nu a obţinut peste 50% dintre sufragii în acest scrutin, în care alegătorii clasează candidaţii în ordinea preferinţei, el s-a impus după o doua numărare cu 52,1% dintre voturile exprimate.

Peste 50.000 de membri SNP au participat la vot, dintr-un corp electoral de peste 72.000 de membri.

Guvernul local scoţian, un teritoriu cu 5,5 milioane de locuitori, este competent în numeroase subiecte, între care educaţia, sănătatea şi justiţia.

Mai larg, acest scrutin poate avea consecinţe grele asupra viitorului Regatului Unit, în care disensiuni între cele patru naţiuni constitutive - Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord - s-au agravat din cauza Brexitului.

REFERENDUMUL DIN 2014

Însă susţinerea independenţei, care se află în centrul programului SNP, un partid de stânga, stagnează.

Potrivit unei anchete de opinie YouGov de la 13 martie, 46% dintre cei chestionaţi se pronunţă în favoarea independenţei (în scădere, de la 50% luna trecută).

Dacă se iau în calcul şi indecişii, proporţia scade la 39%.

La referendumul organizat în 2014, 45% dintre scoţieni au votat în favoarea independenţei.

Cauza separatistă a fost relansată, însă, de Brexit, căruia i s-au opus 62% dintre scoţieni, iar SNP a văzut într-o ruptură de Londra mijlocul de a reveni în Uniunea Europeană (UE).

Humza Yousaf consideră că s-a alocat prea mult timp sublinierii eşecurilor Guvernului britanic de la Londra şi prea puţin creării unei viziuni a unei Scoţii independente.

El s-a angajat luni să lanseze o mişcare populară în favoarea autodeterminării.

PROGRESISM

Potrivit Institutului Ipsos, Kate Forbes era candidata preferată a scoţienilor, cu 27% opinii favorabile, urmată de Humza Yousaf (22%) şi Ash Regan (14%).

Însă, în interiorul SNP, el s-a clasat primul, cu 38%.

Kate Forbes l-a urmat cu 37%, iar Regan a obţinut 22%.

Kate Forbes s-a confruntat cu dificultăţi în demararea campaniei, din cauza opiniilor sale conservatoare. Ea este membră a Bisericii Libere din Scoţia, care se opune căsătoriei între persoane de acelaşi sex şi avortului.

Humza Yousaf încarna continuitatea poziţiilor progresiste în probleme de societate şi ancorate la stânga în economie, vrând, de exemplu, să crească impozitele celor mai bogaţi.

El este criticat din cauza bilanţului său în diverse posturi în Guvernul scoţian.

Nicola Sturgeon, în vârstă de 52 de ani, şi-a anunţat demisia la 15 fenruarie, spre surpriza generală, spunând că nu mai dispunea de energia necesară, după opt ani la putere.

Ea se afla în dificultate după ce Londra a blocat o lege controversată care facilita schimbarea genului.

Această lege urma să recunoască schimbarea genului - fără un aviz medical - de la vârsta de 16 ani.

Curtea Supremă britanică a stabilit, în plus, anul trecut, că guvernul scoţian nu poate să organizeze un nou referendum fără acordul Londrei.

Însă Nicola Sturgeon a anunţat că are ”încredere deplină” în faptul că succesorul său are să reuşească să conducă Scoţia la independenţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.