Fostul director al campaniei lui Donald Trump Paul Manafort şi asociatul său Rick Gates au fost inculpaţi de 12 capete de acuzare, inclusiv de complot împotriva Statelor Unite, spălare de bani, declaraţii false şi nedeclararea unor conturi deţinute în străinătate, a anunţat luni un purtător de cuvânt al procurorului special în ancheta rusă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manafort, care s-a predat luni Biroului FBI de la Washington, ar putea să fie prezentat în faţa justiţiei ulterior, a precizat Peter Carr, un purtător de cuvânt al lui Robert Mueller.

Actul de inculpare - de 31 de pagini - nu face însă vreo referire la campania prezidenţială a lui Donald Trump.

În acest document nu este sugerată nici vreo complicitate între echipa de campanie a candidatului republican şi autorităţile ruse vizând o falsificare a rezultatului scrutinului.

Lui Manafort şi asociatului său Richard Gates li se reproşează în principal activităţi nedeclarate de lobby şi consultanţă în favoarea fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.

O sumă de peste 75 de milioane de dolari a trecut prin conturi offshore administrate de cei doi.

Paul Manafort este acuzat că a ”spălat” numai el suma de 18 milioane de dolari, scrie AFP

Este vorba despre primele personalităţi inculpate în cadrul acestei care afectează preşedinţia lui Trump de la instalarea miliardarului republican la Casa Albă, scrie Reuters.

Capetele de acuzare, validate vineri de un mare juriu federal,vizează presupuse fapte de corupţie în vederea spălării de bani, încălcarea legilor federale cu privire la lobby şi activităţi bancare, se precizează într-un comunicat difuzat de serviciile lui Mueller, ctat de Reuters.

Cei doi sunt acuzaţi, de asemenea, de declaraţii false şi disimularea unor conturi bancare în străinătate.

Manafort, în vârstă de 68 de ani, a condus campania lui Trump din iunie şi până în august 2016.

El a demisionat după publicarea unor articole care dezvăluiau că a primit comisioane oculte în valoare de milioane de dolari, plătite de un partid politic prorus din Ucraina.

Potrivit actului de acuzare, Gates şi Manafort au ascuns de fisc zeci de milioane de dolari primiţi în schimbul acitivităţilor de consiliere în Ucraina.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.