Şeful statului francez, Emmanuel Macron, a fost testat pozitiv cu covid-19, anunţă joi Palatul Élysée.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest diagnostic a fost stabilit în baza unui test RT-PCR realizat la apariţia primelor simptome, potrivit preşedinţiei franceze.

”Potrivit consemnelor sanitare în vigoare, care se aplică tuturor, preşedintele Republicii se va izola timp de şapte zile. El va continua să muncească şi să-şi desfăşoare activităţile de la distanţă”, anunţă într-un comunicat preşedinţia franceză.

Anturajul preşedintelui declara la începutul săptămânii pentru Le Figaro că Macron s-a testat în mai multe rânduri de la începutul epidemiei şi că nu a fost diagnosticat pozitiv cu covid-19.

Soţia sa, Prima Doamnă Brigitte Macron, a fost un ”caz de contact” în urmă cu mai multe luni, însă cuplul prezidenţial francez nu s-a  infectat până acum.

Premierul Jean Castex, ”susceptibil să fie un caz de contact”, este necesar să se izoleze, a anunţat preşedintele Senatului Gérard Larcher, în contextul în care şeful Guvernului francez urma să prezinte joi, în Adunarea Naţională, strategia vaccinării în Franţa.

”El îşi aplică lui însuşi ceea ce le cere francezilor, am discutat cu el la telefon”, a anunţat Gérard Larcher.

Anturajul premierului a confirmat aceste informaţii pentru AFP.

În carantină intră şi Richard Ferrand, “considerat un caz de contact” la rândul său.

”Potrivit consemnelor în vigoare, preşedintele Adunării Naţionale se izolează imediat pe o perioadă de şapte zile”, a anunţat anturajul său într-un comunciat, precizând că deputatul din Finistère ”va efectua apoi un test RT-PCR”.

Mai mulţi membri ai Guvernului francez s-au infectat cu covid-19 înainte de Macron, inclusiv ministrul Economiei Bruno Le Maire, în septembrie.

În lume, mai mulţi lideriau fost de asemenea testaţi pozitiv cu covid-19, de la Donald Trump la Jair Bolsonaro şi de la preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky la premierul britanic Boris Johnson.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.