Echipajele a două petroliere au fost evacuate joi, după ce au lansat mesaje de salvare, în urma unui nou incident la Golful Persic, în Marea Oman, care a condus la o apreciere pe pieţele petroliere, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest nou incident - al doilea în decurs de o lună în navigaţia prin această cale maritimă strategică - are loc într-un context al unor tensiuni puternice între Iran şi Statele Unite, care au acuzat Teheranul că se află în primul incident, în mai.

Flota a V-a americană, cu baza în Bahrain, a anunţat joi că a primit două ”mesaje de salvare” provenind de la petroliere de pe Marea Oman care ar fi fost ţinta unui ”atac”.

La Oslo, autorităţile maritime au evocat în mod clar un atac, semnalând trei explozii la petrolierul norvegian.

Petrolierul Front Altair, proprietatea grupului norvegian Frontline, a fost ”atacat” joi între Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Iran, iar trei explozii au fost semnalate la bord, au anunţat autorităţilemaritime norvegiene, precizând că niciun membru al echipajului nu a fost rănit.

Front Altair, un petrolier de 111.000 de tone, este în prezent în flăcări, iar salvatori se aflau la faţa locului, potrivit aceleiaşi surse.

”Astăzi, (joi) 13 iunie, la ora (locală) 6.03, Front Altair, o navă care navighează sub pavilionul Insulelor Marshall, a fost atacată între Emirate şi Iran”, se arată într-un comunicat.

”Trei explozii pe navă au fost semnalate. Echipajul a urcat la bordul unei nave care trecea şi nu s-ar înregistra răniţi”, a precizat ea.

A doua navă, Kokuka Courageous, un transportator de metan, a fost vizată de tituri, însă înregul echipaj a fost salvat, după ce a abandonat nava, iar încărcătura sa de metan este intactă, a declarat operatorul său japonez Kokuka Sangyo.

”Se pare că alte nave au fost de asemenea vizate de tiruri”, a declarat pentru presă, la Tokyo, preşedintele companiei, Yutaka Katada, confirmând astfel informaţii provenind de la firma sa mamă din Singapore cu privire la un ”incident de securitate”.

”INCIDENTE SUSPECTE”

Iranul şi-a exprimat ”îngrijorarea” în urma unor ”incidente suspecte”. Iniţial, Teheranul a evocat un ”accident” şi a anunţat că a sărit în ajutorul a ”două petroliere străine” la Marea Oman.

”Patruzeci şi patru de marinari au fost salvaţi din apă de către o unitate de salvare a Marinei (iraniene) din provincia Hormozgan (sud) şi au fost transferaţi în portul Bandar-e-Jask", potrivit agenţiei oficilae iraniene de presă Irna.

Aceste incidente au avut loc la interval de o oră, la 25 de mile nautice şi, respectiv, 28 de mile nautice de Bandar-e-Jask, a precizat agenţia oficială, iar televiziunea iraniană a difuzat imagini cu incendiul de la bordul uneia dintre cele două nave.

Ministrul iranian de Externe a catalogat drept foarte suspectă coincidenţa între aceste ”atacuri” şi vizita la Teheran a premierului japonez Shinzo Abe.

”Cuvântul suspect nu este suficient pentru a descrie ceea ce pare să rezulte” din aceste ”atacuri” contra unor ”petroliere cu legătură cu Japonia care au avut loc în timp ce premierul (japonez Shinzo Abe) se întâlnea” cu liderul suprem iranian (ayatollahul AliKhamenei) la Teheran, scrie Mohammad Javad Zarif pe Twitter.

Flota a V-a americană a precizat într-un comunicat că este ”la curent cu un atac semnalat împotriva a două petroliere la Golful Oman”.

”Forţe navale americane din regiune au primit două mesaje de ajutor, la ora locală 6.12 (4.42, ora României), iar al doilea la ora locală 7.00 (5.30, ora României)”, a adăugat ea.

Potrivit Flotei a V-a, un distrugător american - USS Bainbridge - s-a dus în zona incidentului.

Cursul petrolului s-a apreciat brusc în urma anunţării unui ”incident” la Marea Oman de către un serviciu de informaţii despre navigaţia comercială gestionat de către Marina Regală britanică (Royal Navy).

PREŢUL PETROLULUI CREŞTE

”Regatul Unit şi partenerii săi sunt pe cale să ancheteze”, a anunţat United Kingdom Marine Trade Operations (UKMTO) pe site, fără să facă alte precizări.

Preţul petrolului a crescut cu 3% joi, la deschiderea burselor europene, iar operatorii îşi exprimă îngrijorarea faţă de situaţia de la Golful Persic în urma acestor informaţii cu privire la acest nou incident.

Către ora 8.00 GMT (11.00, ora României), barilul Brent de la Marea Nordului în vederea livrării în august creştea cu 1,70 dolari (2,83%), la 61,67 de dolari. Barilul WTI cu livrare în iulie creştea cu 1,36 dolari (2,70%), la 52,52 de dolari.

Agenţia de presă S&P-Platts a citat multiple surse de transport maritim din Asia şi a anunţat că unul dintre petrolierele sale - Front Altair, construit în 2016 şi care naviga sub pavilionul Insulelor Marhall, a luat foc la Marea Oman.

Direcţia norvegiană pentru Afaceri Maritime anunţă într-un comunicat că petrolierul Front Altair, care aparţine grupului norvegian Frontline, a fost ”atacat” joi dimineaţa între Emiratele Arabe Unite şi Iran şi că la bord s-au semnalat trei explzii.

Compania BSM Ship Management din Singapore a anunţat că una dintre navele sale - Kokuka Courageous - a fost ţinta unui ”incident de securitate” şi că cei 21 de membri ai echipajului au abandonat vaporul şi au fost salvaţi.

Postul în engleză al televiziunii de stat iraniene Press TV a semnalat anterior, pe Twitter, că două petroliere au fost vizate în Marea Oman, evocând două explozii consecutive.

La 12 mai, patru nave - două saudite, una norvegiană şi una din Emiratele Arabe Unite (EAU), dintre care trei sunt petroliere - au fost avaraite prin ”acte de sabotaj” atribuite Iranului de către Aranbia Saudită şi Statele Unite.

Acest nou incident amplifică tensiunile deja puternice la Golful Persic, alimentate de un atac, miercuri, revendicat de către rebeli huthi din Yemen, susţinuşi de Iran, contra unui aeroport saudit.

Douăzeci şi saşe de civili de diverse naţionalităţi au fost răniţi în acest atac, faţă de care Riadul a promis o ripostă în forţă.

La un summit islamic, la începutul lui iunie, la Mecca, regele Salman al Arabiei Saudite a avertizat cu privire la ”acte teroriste” vizând navigaţia şi a apreciat că ele ar putea afecta piaţa petrolieră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.