Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un şi-au dat mâna marţi, într-un summit istoric, în Singapore. La finalul întâlnirii de aproximativ cinci ore, preşedintele american şi liderul nord-coreean au semnat un document comun în care SUA se angajează să ofere ”garanţii de securitate” Coreei de Nord, iar Phenianul îşi ”reafirmă angajamentul ferm şi de nezdruncinat faţă de denuclearizarea completă a peninsulei coreene”. Trump a vorbit despre un ”document istoric, destul de cuprinzător”, în timp ce Kim Jong Un a susţinut că "lumea va asista la schimbări majore". Aceasta a fost prima reuniune între un preşedinte american în funcţie şi un lider nord-coreean.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

 

CITEȘTE ȘI AFP: Kim şi Trump elogiază un summit istoric, dar fără să facă vreun progres major

 

UPDATE - SUA se angajează să ofere ”garanţii de securitate” Coreei de Nord, Phenianul îşi ”reafirmă angajamentul ferm şi de nezdruncinat faţă de denuclearizarea completă a peninsulei coreene”

Statele Unite se angajează să ofere ”garanţiide securitate” Coreei de Nord în declaraţia semnată marţi, în Singapore, de preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un în cadrul întâlnirii lor istorice, relatează The Associated Press.

În acest document, semnat la finalul summitului istoric între ceidoi lideri, Kim îşi ”reafirmă angajamentul ferm şi de nezdruncinat faţă de denuclearizarea completă a peninsulei coreene”.

Este neclar ce i-a promis Trump în domeniul securităţii lui Kim.

Secretarul de Stat american Mike Pompeo a refuzat să precizeze, luni, dacă aceste garanţii includ o eventuală retragere a trupelor americane din Peninsula Coreea.

Potrivit unui exemplar al documentului, care a fost fotografiat de către un fotograf în cursul ceremoniei de semnare a documentului, Trump şi Kim au discutat, de asemenea, despre construirea unui ”regim durabil şi robust de pace în peninsula coreeană”, în cadrul reuniunii.

UPDATE - Trump şi Kim se angajează în vederea ”denuclearizării complete” a peninsulei coreene

În documentul pe care cei doi lideri l-au semnat în cadrul întâlnirii lor istorice, marţi, se arată că îşi vor uni eforturile ”pentru a construi un regim durabil şi stabil de pace” în Peninsula Coreea.

Casa Albă încă nu a făcut public textul, însă el a fost fotografiat de presă în cursul ceremoniei de semnare.

În document se enunţă patru mari angajamente.

Părţile ”se angajează să stabilească noi relaţii între Statele Unite şi RPDC, conform dorinţei celor două popoare din cele două ţări, de pace şi prosperitate”.

Cele două părţi se angajează, de asemenea, la recuperarea rămăşiţelor prizonierilor de război şi a celor daţi dispăruţi în acţiune.

UPDATE - Kim Jong Un părăseşte Insula Sentosa din Singapore, în urma summitului cu Donald Trump

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a părăsit insuliţa din Singapore care a găzduit marţi summitul său istoric cu preşedintele american Donald Trump, relatează The Associated Press.

Coloana oficială a lui Kim a părăsit Insula Sentosa după ce liderul nord-coreean a semnat un document, cu preşedintele american, care a rămas la hotelul în care s-au întâlnit.

Amândoi au catalogat acest document pe care l-au semnat drept istoric, însă niciunul dintre ei nu a oferit vreo precizare despre el. Trump a anunţat că detalii urmează să fie prezentate mai târziu.

UPDATE -  Trump îl elogiază pe Kim, pe care-l consideră ”foarte demn”, ”inteligent”, ”talentat”

Preşedintele Donald Trump l-a elogiat pe liderul nord-coreean Kim Jong Un, pe care-l consideră un ”negociator foarte demn şi foarte inteligent” în numele poporului său, înainte ca cei doi lideri să se despartă, după summitul lor istoric, marţi, în Singapore, relatează The Associated Press.

Trump a fost întrebat de jurnalişti, la ultima sa apariţie împreună cu Kim, ce l-a surprins cel mai mult în timpul întâlnirii.

Şeful statului american a răspuns că Kim are o ”mare personalitate” şi este ”foarte inteligent. O combinaţie bună”.

El a adăugat că a aflat că Kim este ”un om foarte talentat” şi că ”îi place ţara sa foarte mult”.

Locatarul Casei Albe a încheiat summitul spunând că au avut amândoi ”o zi formidabilă” şi au ”învăţat multe lucruri unul despre celălalt şi despre ţările” lor.

Trump a subliniat că se aşteaptă să se întâlnească din nou, în mai multe rânduri.

CITEȘTE ȘI ”Absolut, l-aş (invita)” pe Kim la Casa Albă, afirmă Trump în finalul summitului din Singapore

UPDATE - Trump şi Kim semnează un ”document destul de cuprinzător” şi ”istoric”

Preşedintele american Donald Trump şi liderul nord-coreean Kim Jong Un au semnat marţi un ”document destul de cuprinzător”, potrivit locatarului Casei Albe, relatează BBC News.

BBC subliniază că nu se ştie ce conţine acest document ”istoric” şi ”cuprinzător”.

”Am decis să lăsăm trecutul în urmă”, a declarat Kim, potrivit translatorului său.

”Lumea va asista la schimbări majore”, a adăugat el.

”Mulţumesc foarte mult, a fost fantastic”, i-a spus Trump lui Kim, zâmbind amândoi şi strângându-şi mâinile.

”Suntem foarte mândri de ceea ce s-a întâmplat astăzi (marţi). Întreaga noastră relaţie cu Coreea de Nord şi peninsula coreeană va fi într-o situaţie mult diferită decât a fost în trecut”, a declarat şeful statului american.

După ce au semnat, zâmbit şi dat mâna, cei doi lideri au plecat mai departe.

 

Trump a anunţat că exemplare ale documentului semnat urmau să fie distribuite presei în scurt timp.

UPDATE - Trump anunţă că semnează un document cu Kim, fără să precizeze ce document

Preşedintele american Donald Trump a anunţat că urmează să semneze în scurt timp, împreună cu liderul nord-coreean Kim Jong Un un document, relatează The Associated Press.

Locatarul Casei Albe a refuzat să precizeze ce va semna.

”Mergem în acest moment să semnăm”, a declarat el după ore de discuţii cu Kim, în Singapore.

Întrebat ce va semna, Trump a răspuns ”vom anunţa asta în câteva minute”.

El a subliniat că reuniunea ”merge nemaipomenit” şi că s-au înregistrat ”o mulţime de progrese”.

În opinia sa, a fost ”mai bine decât îşi putea imagina oricine”.

Cei doi au ieşit de la prânzul de lucru şi s-au plimbat împreună pe o alee pavată, după care s-au oprit şi au pozat în faţa presei care-i aştepta.

Reuniunea ”merge nemaipomenit. Am avut o întâlnire cu adevărat fantastică”.

”S-au făcut o mulţime de progrese. Cu adevărat foarte pozitive. Cred eu, mai bine decât îşi putea imagina oricine”, a adăugat şeful statului american.

Prânzul de lucru a fost evenimentul oficial dinaintea despărţirii celor doi lideri.

Trump urmează să susţină o conferinţă de presă, iar apoi să se întoarcă la Washington.

UPDATE -  ”Vom soluţiona o mare problemă” şi ”o mare dilemă”, anunţă Trump la summitul cu Kim

Preşedintele american Donald Trump pare optimist în legătură cu capacitatea sa de a convinge Coreea de Nord să-şi abandoneze armamentul nuclear, în urma unei lungi întâlniri tête-à-tête cu liderul Kim Jong Un, comentează The Associated Press.

 

”Vom soluţiona o mare problemă” şi ”o mare dilemă”, a declarat Trump marţi, în deschiderea discuţiilor alături de delegaţiile ambilor lideri.

Şeful statului american a evocat realizarea unui ”enorm succes” împreună cu liderul nord-coreean şi preconizează că ”acesta va fi un succes. Se va face”.

Declaraţiile preşedintelui erau dificil de auzit în declicul constant al camerelor de luat imagini. Este neclar la ce s-a referit.

Iar Kim a părut să împărtăşească optimismul locatarului Casei Albe.

UPDATE - Întâlnirea în privat cu Kim Jong Un a fost ”foarte, foarte bună”, spune Trump şi dă asigurări că au o ”relaţie excelentă”

Întâlnirea în privat cu Kim Jong Un a fost ”foarte, foarte bună”, a declarat Donald Trump după acest prim contact şi a dat asigurări că are o ”relaţie excelentă” cu liderul nord-coreean, relatează The Associated Press.

Trump şi Kim au participat la o întâlnire faţă în faţă de aproximativ 40 de minute, marţi, doar în prezenţa interpreţilor.

Locatarul casei Albe a făcut aceste declaraţii în timp ce a străbătut un balcon împreună cu cel mai puternic om de la Phenian, către o reuniune mai largă, cu membri ai delegaţiilor  lor.

Trump a fost flancat în această reuniune mai largă de secretarul Casei Albe John Kelly, secretarul de Stat Mike Pompeo şi consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton.

UPDATE -  Vom avea o discuţie formidabilă şi o relaţie grozavă”, spune Trump, ”Nu a fost uşor să ne aflăm aici”, afirmă Kim

Preşedintele Donald trump preconizează că va avea o ”relaţie grozavă” cu liderul nord-coreean Kim Jong Un, în prima lor întâlnire faţă în faţă, relatează The Associated Press.Trump a spus marţi, după primul contact cu Kim, că se simte ”într-adevăr grozav”. 

”Vom avea o discuţie formidabilă şi o relaţie grozavă”, a spus el.

”Nu a fost uşor să ne aflăm aici”, a declarat Kim, potrivit unui interpret, au ”existat obstacole, dar le-am depăşit să fim aici”.

Cei doi se întâlnesc timp de aproximativ o oră, doar cu interpreţi în sală.

Au apărut îngrijorări cu privire la organizarea unei astfel de întâlniri, aproape fără martori.

UPDATE -  Trump şi Kim îşi dau mâna la începutul unui summit istoric în Singapore

Cei doi şi-au strâns mâna o vreme şi au pozat în faţa unui rând de steaguri americane şi nord-coreene.

Trump l-a condus apoi pe Kim pe un culoar, unde au schimbat câteva vorbe.

Trump preconizează că va avea o ”relaţie grozavă” cu Kim în deschiderea summitului.

”Am venit aici după ce am depăşit” toate obstacolele, a declarat, la rândul său Kim.

Aceasta este prima reuniune din istorie între un preşedinte american în funcţie şi un lider nord-coreean.

Cei doi au sosit cu puţin timp în urmă pe Insula Sentosa, locul acestui summit fără precedent, vizând să pună capăt unei crize cu privire la arsenalul nuclear nord-coreean.

Ei vor petrece împreună 45 de minute, după care li se vor alătura anturajele într-o reuniune mai largă şi un mic dejun de lucru.

Trump a spus că va şti în câteva minute dacă poate fi încheiat un acord.

Trump şi Kim au sosit pe Insula Sentosa, la un summit istoric

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a sosit pe Insula Sentosa, în Singapore, unde se va întâlni în scurt timp cu preşedintele american Donald Trump, relatează The Associated Press.

Cei doi urmează să dea mâna înainte să discute doar în prezenţa unei perechi de interpreţi timp de aproximativ 45 de minute, în care anturajele lor vor aştepta în apropiere.

După acest prim contact privat, urmează să participe la o reuniune mai largă şi să ia un mic dejun de lucru. Secretarul general al Casei Albe, consilierul pe probleme de securitate naţională şi secretarul de Stat americani se află printre participanţi.

Aceasta este prima reuniune între un preşedinte american în funcţie şi un lider nord-coreean şi are ca obiectiv să soluţioneze o criză pe tema programului nuclear nord-coreean.

Trump şi-a apărat decizia de a se întâlni cu Kim. El a scris pe Twitter că Phenianul a eliberat trei deţinuţi şi că testele balistice au fost oprite.

El a sosit primul pe Insula Sentosa, la summitul său istoric cu Kim.

Coloana sa a venit la Hotelul Capella, de lux, marţi, la ora locală 8.13 (3.13, ora României).

Cei doi lideri se întâlnesc la ora locală 9.00 (4.00, ora României).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.