Rusia respectă o zi de doliu la nivel naţional pentru cel mai grav atac terorist comis pe teritoriul ţării în ultimele două decenii, care s-a soldat cu cel puţin 133 de morţi, în timp ce numărul oficial al răniţilor a crescut la 154.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE -  Sute de persoane aduc flori şi alte omagii la Crocus City Hall din Krasnogorsk, la periferia Moscovei, în timp ce angajaţii serviciilor de urgenţă spun că încă mai caută persoane în interiorul complexului de divertisment grav avariat.

Coada celor care doreau să depună flori la memorialul spontan şi să aprindă lumânări în apropierea Crocus City Hall se întindea duminică în jurul prânzului pe sute de metri, în ciuda ploii şi a vântului, relatează corespondentul TASS.

Unul dintre bărbaţii care stau la coadă a declarat pentru TASS că a fost martor ocular al tragediei. "Am fost aici în acea zi, un sentiment de implicare m-a adus aici. Nu prea vreau să intru în detalii. Toţi cei care au fost salvaţi au avut noroc. Este păcat că există oameni care nu au putut să scape", a declarat Anton.

Sunt mulţi oameni care au venit pentru a onora memoria celor care au murit în atacul terorist. "Nu am avut pe nimeni acolo. Dar vedeţi cu ochii voştri câtă lume. Eu am venit împreună cu fiul meu. Şi în momentele de durere vedem cum inimile noastre (ale tuturor locuitorilor ţării) devin unite", a declarat Olga pentru TASS.

De asemenea, au depus flori reprezentanţi ai diferitelor misiuni diplomatice la Moscova, iprecum şi personalităţi publice, oficiali şi artişti.

Lângă gardul care acum înconjoară sala de concerte, sunt munţi de flori. Oamenii vin la Crocus City Hall atât cu flori, cât şi cu lumânări.

 

Între timp, peste 5.000 de oameni din regiunea Moscova au donat sânge pentru victimele de la Crocus City Hall.

Autorităţile ruse au declarat că se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească, cel puţin 12 victime fiind încă în stare critică. Bilanţul răniţilor a ajuns la 154, potrivit Ministerului rus al Sănătăţii.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Rusia respectă duminică o zi de doliu naţional după masacrul dintr-o sală de concerte din Moscova, cel mai sângeros atac pe teritoriul european revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic, scrie AFP.

"Întreaga ţară este în doliu alături de cei care şi-au pierdut apropiaţii în această tragedie inumană", a anunţat duminică dimineaţă postul public de televiziune rus Rossia 24.

Aceasta a difuzat imagini cu un uriaş panou digital montat pe pereţii sălii de concerte care a fost atacată: o lumânare pe un fond negru şi cuvintele "Crocus City Hall. 22/03/2024. Suntem în doliu...".

Bărbaţi înarmaţi au dat buzna vineri seara în Crocus City Hall, au deschis focul asupra mulţimii cu arme automate şi, potrivit anchetatorilor, au provocat un incendiu cu un lichid inflamabil, ucigând cel puţin 133 de persoane.

Denunţând un "act terorist barbar", Vladimir Putin a promis că îi va pedepsi pe cei responsabili într-un discurs televizat sâmbătă. Preşedintele rus a anunţat că "cei "patru autori" ai atacului au fost arestaţi "în timp ce se îndreptau spre Ucraina", fără a menţiona revendicarea Statului Islamic.

Anterior, Kremlinul anunţase "arestarea a 11 persoane, inclusiv patru terorişti implicaţi în atac". Aceşti patru "cetăţeni străini" au fost capturaţi în regiunea Briansk, care se învecinează cu Ucraina şi Belarus, potrivit autorităţilor.

Acest atac, care a avut loc în sala de concerte din Krasnogorsk, la nord-vest de capitala rusă, este cel mai sângeros atac comis în Rusia în ultimii douăzeci de ani şi cel mai sângeros revendicat de Stat Islamic în Europa.

Bilanţul duminică dimineaţă se ridica la 133 de morţi şi 152 de răniţi, potrivit Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă.

Căutările în dărâmăturile clădirii devastate de flăcări, al cărei acoperiş s-a prăbuşit parţial, continuă şi ar putea dura zile întregi, ceea ce ridică temeri cu privire la un bilanţ mai greu.

Statul Islamic, pe care Rusia îl combate în Siria şi care este activ şi în Caucazul rusesc, a comis deja atacuri în această ţară încă de la sfârşitul anilor 2010. Însă gruparea nu a revendicat niciodată un atac de o asemenea amploare.

Pe unul dintre conturile sale de Telegram, ISIS afirmase vineri seară că atacul a fost comis de patru dintre membrii săi şi că "face parte din contextul (...) războiului care face ravagii" între grup şi "ţările care luptă împotriva islamului".

Potrivit grupului Site, specializat în cercetări antiteroriste, o înregistrare video aparent filmată de atacatori în sala de concerte de lângă Moscova a fost postată pe conturile de socializare folosite de obicei de ISIS.

Înregistrarea video de un minut şi 31 de secunde arată mai mulţi indivizi cu feţele ascunse şi voci confuze, înarmaţi cu puşti de asalt şi cuţite, în ceea ce pare a fi sala de concerte Crocus City Hall din Krasnogorsk.

Atacatorii au tras mai multe rafale de focuri de armă, mai multe cadavre inerte sunt împrăştiate şi se poate vedea un incendiu care începe în fundal.

Cu toate acestea, nici Vladimir Putin şi nici serviciile de securitate (FSB) nu au dat vina pe gruparea jihadistă.

FSB a afirmat că suspecţii aveau "contacte adecvate de partea ucraineană" şi intenţionau să fugă în această ţară, fără a oferi detalii suplimentare cu privire la natura acestor legături sau dovezi ale existenţei lor.

"Ucraina nu are niciun fel de legătură cu incidentul", a insistat Mihaïlo Podoliak, consilier al preşedinţiei ucrainene, respingând acuzaţiile "absurde".

Premierul polonez Donald Tusk a declarat sâmbătă că speră ca atacul să nu devină "un pretext" pentru o "escaladare a violenţei", într-o referire clară la Ucraina.

În pofida afirmaţiei făcute de ISIS, multe întrebări rămân fără răspuns.

Potrivit presei ruse şi a deputatului Alexander Khinstein, unii dintre suspecţi sunt din Tadjikistan. Autorităţile din această ţară din Asia Centrală au declarat că "nu au primit nicio confirmare din partea autorităţilor ruse" pe această temă.

Toată ziua de sâmbătă, zeci de ruşi şocaţi s-au adunat la centrele de donare de sânge din Moscova.

"Când vezi o astfel de situaţie, nu vrei să rămâi pe margine, vrei să ajuţi", a declarat pentru AFP Vladislav, un student de 18 ani, în timp ce stătea la coadă pentru a dona sânge.

Pe numeroase panouri publicitare şi în unele staţii de autobuz din Moscova au apărut afişe cu inscripţia "Suntem în doliu 22/03/2024".

Muzeele, teatrele şi cinematografele din Moscova au anunţat că vor fi închise în weekend în urma atacului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.