Un cutremur de suprafaţă destul de puternic, de magnitudine 4,8, potrivit USGS, care s-a produs la o adâncime mică, de numai câţiva kilometri, a zguduit vineri dimineaţă (ora locală) coasta de est a Statelor Unite, simţindu-se puternic inclusiv la New York.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE - Nu au fost raportate pagube majore, dar guvernatoarea New York-ului, Kathy Hochul, a avertizat într-o conferinţă de presă asupra posibilităţii unor replici.. Echipe de ingineri inspectează drumurile şi podurile.

"Acesta este unul dintre cele mai mari cutremure de pe Coasta de Est din ultimul secol", a declarat ea.

Primarul oraşului New York, Eric Adams, a declarat, la rândul său, într-o conferinţă de presă, că nu au fost raportate persoane rănite, dar i-a îndemnat pe locuitorii oraşului să se adăpostească sub obiecte de mobilier, în cadrul unei uşi sau lângă un perete interior dacă simt replici.

Newyorkezii au fost sfătuiţi să-şi reia activităţile zilnice în mod normal.

Oameni din Baltimore până în Boston au relatat că au simţit zgomote şi vibraţii, unii dintre ei ieşind afară din case pentru a încerca să detecteze sursa.

James Pittinger, primarul din Lebanon, New Jersey, în apropiere de epicentrul cutremurului, a declarat că nu au fost raportaţi răniţi sau pagube semnificative, dar că oamenii sunt neliniştiţi. "Stăteam în biroul meu de acasă când au început să cadă lucruri de pe pereţi şi rafturi", a declarat Pittinger. "A fost o experienţă nebună", a mărturisit edilul.

GLUME LA SEDIUL ONU

Preşedintele Joe Biden a vorbit cu guvernatorul statului New Jersey, Phil Murphy, despre cutremur, iar administraţia va oferi asistenţă dacă va fi nevoie, a precizat Casa Albă într-un comunicat.

La sediul Naţiunilor Unite, în centrul Manhattanului, directorul general al organizaţiei Salvaţi Copiii s-a oprit brusc din a se adresa Consiliului de Securitate cu privire la conflictul dintre Israel şi Gaza, când camerele de luat vederi au început să tremure.

"Faceţi pământul să se cutremure", a glumit trimisul palestinian la ONU, Riyad Mansour.

ZBORURI SUSPENDATE TEMPORAR

Zborurile au fost oprite pe aeroporturile din zonă în urma cutremurului, dar au fost reluate până la ora locală 12:30, potrivit Administraţiei Federale a Aviaţiei (FAA). Erau aşteptate unele întârzieri.

Cutremurul de vineri a fost cel mai puternic resimţit în New York de la seismul cu magnitudinea de 5,8 din 2011 din Virginia, care a determinat evacuarea Primăriei şi a altor clădiri şi a provocat pagube în Washington.

Magnitudinile cutremurelor sunt măsurate pe o scară logaritmică (de aceea nu au „grade”), ceea ce înseamnă că acea cantitate de energie eliberată de un cutremur creşte de peste 30 de ori pentru fiecare număr întreg. Cutremurul din 1989 care a zguduit San Francisco a avut o magnitudine de 6,9, ceea ce l-ar fi făcut de peste 1.000 de ori mai puternic decât cutremurul de vineri.

Cutremurele din estul SUA sunt resimţite pe o suprafaţă mult mai mare, deoarece roca de bază este mult mai veche şi mai dură, transferând mai uşor energia seismică, potrivit USGS. Rocile din vestul SUA sunt mai tinere şi conţin mai multe falii care absorb energia seismică, explică Reuters.

ŞTIREA INIŢIALĂ: 

Seismul a avut epicentrul în statul New Jersey, la 7 km nord-nord-est de Whitehouse Station. 

Iniţial, institutul geologic american USGS a indicat o magnitudine de moment de 4,8, pe care a revizuit-o la 4,7, apoi a ridicat-o din nou la 4,8.

La fel, adâncimea iniţială indicată de USGS a fost de 1 kilometru, apoi a fost revizuită la 4,7 km.

Seismul s-a produs la ora locală 10:23 (17:23, ora României).

Potrivit NBC News, mişcarea seismică a provocat zguduirea clădirilor şi a indus spaimă oamenilor atât în metropola New York, cât şi mai la nord, în Philadelphia, până la Boston.

Guvernatorul statului New Jersey, Phil Murphy, a declarat într-o postare pe X că statul şi-a activat centrul de operaţiuni de urgenţă şi a cerut populaţiei să nu sune la 911 decât dacă se confruntă cu o situaţie de urgenţă.

Guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, a declarat că seismul a fost resimţit în tot statul. "Echipa mea evaluează impactul şi orice daune care ar fi putut apărea şi vom informa publicul pe parcursul zilei", a scris ea pe X.

Potrivit CNN, NYPD, poliţia din New York, spune că nu sunt deocamdată raportate victime sau pagube materiale.

În timp ce cutremurele în partea de nord-est a SUA sunt rare, la Buffalo, New York, a avut loc un cutremur cu magnitudinea 3,8 în februarie 2023 - cel mai puternic înregistrat în zonă în ultimii 40 de ani.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.