Croaţia este pe cale să adere la zona euro, odată cu adoptarea monedei euro la începutul anului 2023, a anunţat, miercuri, Comisia Europeană. Croaţia ar deveni, astfel, al 20-lea stat european care foloseşte moneda euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Odată ce evaluarea Comisiei va fi aprobată de liderii Uniunii Europene (UE) în iunie, miniştrii de Finanţe ai UE vor stabili în iulie cursul de schimb la care moneda Croaţiei, kuna, va fi convertită în euro la 1 ianuarie 2023.

Croaţia va avea apoi la dispoziţie şase luni pentru pregătirile practice cu privire la schimbarea monedei.

”Astăzi (n.r. miercuri) Comisia Europeană a concluzionat că Croaţia este pregătită să adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023, ceea ce duce la douăzeci numărul statelor membre din zona euro”, a precizat Comisia într-un comunicat.

Pentru a adopta moneda euro, Croaţia, membră a UE din 2013, a trebuit să îndeplinească criterii referitoare la stabilitatea preţurilor şi a cursului de schimb, deficitul bugetar şi datoria publică şi ratele dobânzilor pe termen lung, toate măsurate în raport cu valorile de referinţă ale UE.

Comisia a examinat, de asemenea, integrarea economică şi convergenţa Croaţiei cu restul zonei euro, inclusiv tendinţele balanţei de plăţi şi integrarea pieţelor sale de produse, forţe de muncă şi financiare şi a verificat dacă legile sale băncii sale centrale sunt compatibile cu legile din zona euro privind zona Banca Centrală Europeană.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „Astăzi, Croaţia a făcut un pas important către adoptarea monedei euro, moneda noastră comună. La mai puţin de un deceniu de la aderarea la UE, Croaţia este pregătită să adere la zona euro la 1 ianuarie. Acest lucru va face ca economia Croaţiei să fie mai puternică, aducând beneficii cetăţenilor, întreprinderilor şi societăţii în general. Adoptarea de către Croaţia a monedei euro va consolida, de asemenea, moneda euro. La douăzeci de ani de la introducerea primelor bancnote, euro a devenit una dintre cele mai puternice monede din lume, îmbunătăţind condiţiile de viaţă pentru milioane de cetăţeni din întreaga Uniune. Moneda euro este un simbol al forţei şi unităţii europene. Felicitări, Croaţia!”

Valdis Dombrovskis, vicepreşedintele executiv pentru o economie în serviciul cetăţenilor, a afirmat: „Croaţia a dat dovadă de un mare angajament, diligenţă şi perseverenţă în eforturile sale de a îndeplini condiţiile pentru adoptarea monedei euro la 1 ianuarie 2023. Adoptarea monedei comune a Europei va marca finalizarea integrării Croaţiei în Uniunea Europeană la mai puţin de un deceniu de la aderarea sa la UE. Este vorba de o realizare importantă, care va aduce beneficii reale cetăţenilor şi întreprinderilor croate şi va spori rezilienţa economiei Croaţiei. Aceasta arată, de asemenea, că euro rămâne o monedă atractivă şi de succes la nivel mondial. Moneda noastră este un simbol al forţei, unităţii şi solidarităţii Europei într-un moment în care aceste calităţi sunt puse la grea încercare de războiul care face ravagii în imediata noastră apropiere.”

Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: „Astăzi marcăm o etapă istorică în parcursul european al Croaţiei, care scoate în evidenţă eforturile susţinute pe care autorităţile croate le-au depus pentru a îndeplini criteriile de intrare în zona euro. În prezent, poporul croat aşteaptă cu nerăbdare să se alăture unui număr de peste 340 de milioane de cetăţeni care folosesc deja euro ca monedă naţională, o piatră de stabilitate în aceste vremuri tulburi. Mai mult, în anul în care am sărbătorit cea de a douăzecea aniversare a apariţiei monedei euro ca monedă fizică, zona euro în ansamblu poate acum să anticipeze cu interes primirea celui de al douăzecilea său membru.”

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.