Garda Naţională Mexicană a fost nevoită să bată în retragere în urma unei confruntări armate violente cu oamenii lui Joaquin "El Chapo" Guzman în fieful acestuia de la Culiacan (vest), care au lansat un atac violent în urma arestării unuia dintre fiii baronului drogurilor încarcerat în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Soarta acestui fiu al lui ”El Chapo”, Ovidio Guzman, era incertă vineri, potrivit unor informaţii de presă potrivit cărora forţele de ordine l-au eliberat până la urmă.

Forţele de ordine au răspuns luând cu asalt reşedinţa. Un bărbat identificat ca fiind Ovidio Guzman, unul dintre fiii naşului drogurilor Joaquin "El Chapo" Guzman, a fostt arestat împreună cu alte trei persoane, a dat asigurări Alfonso Durazo.

Fiii lui "El Chapo" au preluat controlul cartelului drogurilor după ce baronul drogurilor a fost extrădat în Statele Unite în 2017, unde ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă.

Însă oameni din cartel puternic înarmaţi şi ”mai numeroşi decât militarii” au încercuit apoi casa şi au lansat atacuri masive în diverse locuri ale oraşului, a declarat Durazo.

Acest lucru a declanşat o bătălie care a durat mai multe ore, în urma căreia străzile au rămas pline de vehicule arse, în timp ce locuitori terifiaţi gugeau să se adăpostească.

”Pentru a apăra interesul general, securitatea şi bunăstarea locuitorilor din Culiacan”, autorităţile federale au ”decis să suspende aceste acţiuni”, a declarat Durazo într-un mesaj video.

Potrivit presei mexicane, forţele de ordine l-au eliberat pe Ovidio Guzman şi s-au retras din casa asediată, informaţii care nu au fost confirmate oficial imediat.

Oficiali de la secretariatul de stat urmau să se ducă la faţa locului pentru a prelua controlul operaţiunilor.

Milenio TV şi Televisa, unele dintre cele mai importante televiziuni din Mexic, difuzau în buclă imagini cu forţe de securitate prinse sub focul mitralierelor grele acţionate de civili şi maşini şi camioane în flăcări.

Potrivit unui corespondent AFP, mai multe străzi din sector au fost blocate parţial de civili înarmaţi care purtau cagule, făcând oraşul să arate ca un câmp de bătălie.

Mai multe publicaţii mexicane, între care posturile Milenio TV şi Televisa, au anunţat că unul dintre fii lui Joaquin "El Chapo" Guzman, Ovidio Guzman Lopez, a fost arestat, eventual ucis de forţele de securitate, declanşând riposta civililor înarmaţi.

Nicio confirmare oficială nu a fost făcută cu privire la aceste informaţii referitoare la fiul lui Joaquin Guzman.

Milenio TV şi Televisa, unele dintre cele mai importante televiziuni din Mexic, difuzau în buclă imagini cu forţe de securitate prinse sub focul mitraşierelor grele acţionate de civili şi maşini şi camioane în flăcări.

 

ORAŞ ÎNCREMENIT

Mai mulţi locuitori ai oraşului, panicaţi, au fost nevoiţi să fugă şi să-şi abandoneze maşinile în stradă pentru a se feri de tiruri.

Bărbaţi înarmaţi au blocat străzi şi autostrăzi în acest oraş cu 750.000 de locuitori, care a rămas încremenit, au constatat jurnalişti AFP.

Poliţişti au fost răniţi, au anunţat, sub protecţia anonimatului, surse din Guvernul statului Sinaloa.

Un număr nedeterminat de deţinuţi de la Închisoarea Aguaruto de la Culiaca au evadat, profitând de haos, potrivit acestor surse.

Guvernul statului Sinaloa, considerat unul dintre cele mai violente în Mexic, a anunţat că ”acţionează în vederea restaurării calmului şi ordinii în faţa incidentelor cu puternic impact din ultimele ore în diverse locuri lângă Culiacan”.

El i-a îndemnat pe locuitori ”să rămână calmi, departe de străzi şi foarte atenţi la avertismentele oficiale cu privire la evoluţia situaţiei”.

"El Chapo", în vârstă de 62 de ani, cofondatorul cartelului SInaloa, a fost condamnat în iulie, în Statele Unite, la închisoare pe viaţă.

Considerat cel mai puternic narcotraficant din lume, el a trimis în Statele Unite cel puţin 1.200 de tone de cocaină, în decurs de un sfert de secol. În pofida arestării sale, organizaţia continuă să trimită cea mai mare parte a drogurilor care intră în Statele Unite.

Preşedintele mexican îşi exprimă neîncetat voinţa de a scădea nivelul criminalităţii în ţara sa, după ce a fost ales în decembrie. Însă fără vreun rezultat important concret.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.