Statele Unite au extras din Rusia, în 2017, un oficial rus de rang înalt care a confirmat că preşedintele rus Vladimir Putin a orchestrat personal amestecul Moscovei în alegerile americane din 2016, scrie presa americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit CNN, această persoană lucra pentru americani de mai multe decenii, avea acces direct la Putin şi a furnizat imagini ale unor documente fotografiate pe ascuns în biroul preşedintelui rus.

Însă spionul a fost scos din Rusia, au dezvăluit luni seara târziu CNN şi The New York Times (NYT).

Potrivit NYT, CIA i-a propus sursei sale să o scoată din Rusia încă de la sfârşitul lui 2016, însă aceasta a refuzat invocând probleme de familie.

Serviciile secrete americane au început atunci să se teamă că au de-a face cu un agent dublu, temeri care s-au dovedit nefondate câteva luni mai târziu, când sursa a cedat.

Potrivit CNN, acest agent a fost exfiltratt din Rusia în 2017, de teamă că preşedintele american Donald Trump sau administraţia sa să nu-l trădeze în vreuna dintre dezvăluirile lor intempestive de informaţii clasificate.

CIA a negat acest din urmă lucru.

”Acuzaţiile nefericite potrivit cărora gestionarea informaţiilor celor mai sensibile ale naţiunii noastre de către preşedinte - la care are acces absolut în fiecare zi - ar fi provocat o presupusă exfiltrare sunt inexacte”, a declarat pentru CNN directoarea însărcinată cu afaceri publice a Agenţiei centrale de Informaţii Brittany Bramell.

La rândul său, o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Stephanie Grisham, a declarat pentru postul de televiziune că ”reportajul CNN nueste doar incorect, el riscă de asemenea să pună vieţi în pericol”.

O SURSĂ CAPITALĂ

Acest informator, al cărui nume nu a fost dezvăluit, s-a dovedit o sursă de informaţii capitală pentru serviciile americane, care, mulţumită lui, au tras concluzia că Putin a orchestrat în mod direct amestecul rus în favoarea lui Donald Trump şi îndetrimentul rivalei sale democrate Hillary Clinton în alegerile prezidenţiale din 2016, scrie NYT.

Potrivit cotidianului newyorkez, informatorul l-a implicat în mod direct pe Putin şi în piratarea serverului de e-mail al Comitetului Naţional Democrat, care a permis dezvăluirea unei enorme cantităţi de mesaje stânjenitoare pentru tabăra lui Clinton.

Agentul exfiltrat era, potrivit NYT, sursa cea mai preţioasă a CIA în Rusia, iar plecarea acesteia din ţară a împiedicat serviciile americane de informaţii să cunoască activităţile Kremlinului în timpul alegerilor de la jumătatea mandatului din Statele Unite, în 2018 şi în timpul pregătirii alegerilor prezidenţiale din 2020.

Marţi, ziarul comercial rus Kommersant, care citează o sursă de la o agenţie guvernamentală americană, scria că spionul era un funcţionar care a lucrat la Ambasada Rusiei la Washington înainte de a se instala la Moscova, unde a lucrat pentru administraţia de la Kremlin.

În paralel, postul american NBC dezvăluia că a găsit un bărbat care trăieşte în apropiere e Washington care, potrivit unui număr de două surse de la FBI, corespunde bărbatului de care vorbeşte CNN.

Atunci când jurnalistul de la NBC s-a apropiat de bărbatul respectiv, doi bărbaţi, care s-au identificat drept ”prieteni ai rusului”, au apărut brusc şi l-au întrebat de ce vrea să vorbească cu acesta.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.