Charles al III-lea este proclamat oficial rege de Consiliul de Succesiune, într-o ceremonie istorică la Palatul St James, sâmbătă dimineaţă, relatează BBC, precizând că Charles a devenit rege în momentul în care mama sa a murit, dar Consiliul are loc cât mai curând posibil după moartea unui suveran, pentru a proclama oficial succesorul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Regele Charles al lll-lea în primul discurs adresat naţiunii: De-a lungul vieţii ei, iubita mea mamă a fost o inspiraţie şi un exemplu pentru mine şi pentru toată familia mea / El a anunţat că nu se va mai putea dedica proiectelor sale caritabile - VIDEO

 

UPDATE - Ceremoniile de la Londra de citire a proclamaţiilor prin care Charles al lll-lea devine oficial rege s-au încheiat. Proclamaţii vor fi citite în Scoţia, Urlanda de Nord şi Wales, duminică la prânz. Noul Rege a mers la Palatul Buckingham.

UPDATEO a doua proclamaţie este citiă la Royal Exchange. Proclamaţii separate vor fi citite în Scoţia, Wales şi Irlanda de Nord, duminică la prânz.

UPDATE - Salve de tun urmează să fie trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.

UPDATE - Proclamaţia este citită în faţa mulţimii adunate la Palatul St. James, Charles al III-lea a fost anunţat oficial rege al Regatului Unit şi Irlandei de Nord.

 
”Defuncta noastră suverană, Regina Elizabeth a II-a, fie-i amintirea binecuvântată şi glorioasă. Prin decesul ei, coroana Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a revenit în mod exclusiv şi de drept Prinţului Charles Philip Arthur George. Prin urmare noi, lorzii spirituali şi temporali ai acestui tărâm, împreună cu Consiliul privat al Maiestăţii sale şi reprezentanţi ai regatului din teritoriu, cu lordul primar, cetăţeni şi alţii, decretăm acum, printr-o singură voce, prin consimţământul vocii şi inimii, că îl proclamăm pe puternicul Prinţ Charles Philip Arthur George, după moartea regretatei noastre suverane, singurul lord apărător, Charles al III-lea, prin puterea lui Dumnezeu, a Regatului Unit, al tuturor  teritoriilor”, conform proclamaţiei.
 
”Îl declar rege, şeful Commonwealthului, apărătorul credinţei, căruia îi acordăm toată credinţa şi supunerea permanentă, rugându-l pe Dumnezeu, prin care regii şi reginele domnesc, să îl binecuvânteze pe Maiestatea Sa cu ani lungi pentru a domni peste noi. La Palatul St James, 10 septembrie, în anul 2022”, .potrivit textului citit.

UPDATE - Ceremonia este aproape de final. Proclamaţia urmând să fie citită public

UPDATE - Penny Mordaunt l-a întrebat pe Regele Charles dacă declaraţia care tocmai a fost semnată poate fi făcută publică.

 
”Aprobat”, răspunde Regele.
 
De asemenea, a fost formulată cererea de folosire a marelui sigiliu şi a sigiliilor existente din timpul domniei mamei sale, până la emiterea unui nou sigiliu.
 
UPDATE - Charles al lll-lea a depus jurământul referitor la Biserica Scoţiei

UPDATE - Noul Rege anunţă decesul „iubitei sale mame, Regina”.

„Întreaga lume este alături de mine ca urmare a pierderii ireparabile pe care am suferit-o cu toţii”, a spus el.

„Mama mea a dat un exemplu de iubire pe tot parcursul vieţii şi de slujire altruistă”, a adăugat noul suveran.

„Domnia mamei mele a fost de neegalat în ceea ce priveşte durata, dăruirea şi devotamentul ei. Chiar şi atunci când ne întristăm, mulţumim pentru cea mai devotată viaţă. Sunt profund conştient de această moştenire profundă şi de îndatoririle şi responsabilităţile care îmi revin acum", a continuat el.

”Sunt extrem de încurajat de sprijinul constant al iubitei mele soţii”, a îinut să sublinieze Charles al lll-lea.

UPDATE - Lordul preşedinte Penny Mordaunt, care prezidează evenimentul, enumeră următorii paşi ai proclamării lui Charles lll ca rege, care includ dispoziţia ca textul Proclamaţiei să fie citit la Londra, Edinburgh, Cardiff şi Belfast şi salve în Hyde Park şi Turnul Londrei imediat ce este proclamat Regele.

Ceremonia continuă în Sala Tronului, unde Consiliul îl va saluta pe noul rege.

UPDATE - Proclamaţia a fost citită, iar Prinţul Charles Philip Arthur George devine Charles III. Drapelele nu mai sunt în bernă, urmând să fie din nou coborâte, după ce proclamaîiile vor fi prezentate şi în Scoţia, Îara Galilor şi Irlanda de Nord.

Printre cei 250 de demnitari prezenţi se numără consilieri privaţi şi miniştri guvernamentali, împreună cu foşti miniştri, prim-miniştri şi cleri de rang înalt. 

”Îl proclamăm pe Regele Charles al III-lea prin harul lui Dumnezeu! Îl rugăm pe Dumnezeu să îl binecuvânteze cu ani lungi şi fericiţi”, a declarat Mourdant.

Consiliul a strigat ”God Save the King” (”Dumnezeu să îl ocrotească pe Rege”).

UPDATEDeputatul conservator Penny Mordaunt, numit Lord Preşedinte al Consiliului Privat , a anunţat decesul Reginei Elisabeta a ll-a

ŞTIREA INIŢALĂ Consiliul de Succesiune, care va fi televizat pentru prima dată, începe la ora 12.00, ora României, când Regele va face o declaraţie personală cu privire la moartea Reginei şi va depune un jurământ că va păstra Biserica Scoţiei - pentru că în Scoţia există o împărţire a puterilor între biserică şi stat.

Printre cei prezenţi se vor număra Camilla, care de 17 ani este soţia lui Charles şi care acum are titlul de Regina Consoartă, şi fiul regelui, William, noul Prinţ de Wales.

Ce se întâmplă la Consiliul de Succesiune

- Din punct de vedere istoric, la acesta participă toţi membrii Consiliului Privat, un corp de consilieri ai suveranului care datează din vremea regilor normanzi. Dar, având în vedere că numării 700 de membri, majoritatea foşti şi actuali politicieni, doar 200 urmează să fie convocaţi.
- Ei se reunesc iniţial la Palatul St James fără Rege. Deputatul conservator Penny Mordaunt, numit Lord Preşedinte al Consiliului Privat de prim-ministrul Liz Truss, va anunţa moartea suveranei..
- Grefierul Consiliului citeşte cu voce tare testul Proclamaţiei de aderare, inclusiv titlul ales de Charles ca rege - Charles al III-lea.
- Proclamaţia este semnată de un grup care include Regina Consoartă, Prinţul de Wales, Arhiepiscopul de Canterbury, Lordul Cancelar, Arhiepiscopul de York şi prim-ministrul.
- Lordul Preşedinte face apel la linilşte şi citeşte şi celellalre aspecte aferente proclamaţiei, ocupându-se de proclamaţiile publice şi de ordinele pentru salvele dein Hyde Park şi de la Turnul Londrei.
- Regele intră în a doua parte a consiliului, la care participă doar consilieri privaţi şi face o declaraţie personală privind  moartea Reginei.
El depune un jurământ că va păstra Biserica Scoţiei şi semnează două documente pentru a consemna aceasta, cu Regina Consoartă şi Prinţul de Wales ca martori
 - Consilierii privaţi ​​vor semna şi ei proclamaţia

Prima proclamaţie publică urmează să aibă loc de la balconul  Palatului St James din Londra, la ora 13:00 (ora României), moment care este de obicei însoţit de un ritual vechi de secole, cu trompete şi salve trase în Hyde Park şi la Turnul Londrei.

Deşi nu fac parte din proclamaţia oficială, cuvintele „Regina a murit, trăiască regele” sunt adesea adăugate după aceea.

O a doua proclamaţie va fi citită o oră mai târziu, la Royal Exchange în  City of London. Proclamaţii separate vor fi citite în Scoţia, Wales şi Irlanda de Nord, duminică la prânz.

FOTO: The Guardian
FOTO: The Guardian

Ceremonia vine după ce, într-un discurs emoîţonant, primul în noua sa calitate, Regele a promis că va sluji naţiunea cu aceeaşi „devotament neclintit” pe care l-a avut mama sa în timpul domniei sale de 70 de ani.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.