Un cutremur de magnitudinea 5,3 a zguduit capitala croată Zagreb duminică dimineaţa, s-a soldat cu un mort şi a provocat pagube materiale importante şi panică, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am primit un apel cu privire la o clădire care s-a surpat şi am descoperit un băiat în stare de inconştienţă şi fără semne de viaţă”, a declarat un prezentant al serviciului de Urgenţe de la Zagreb, Zarko Rasic, precizând că victima este un adolescent în vârstă de 15 ani.

Epicentrul acestui cutremur a fost localizat la şapte kilometri nord de Zagreb, potrivit Centrului Seismologic Euro-Mediteraneean (CSEM).

Seismul a fost resimţit la ora locală 6.00 (7.00, ora României), iar numeroşi locuitori ai capitalei croate au ieşit în stradă, potrivit unei corespondente AFP.

Cutremurul a fost urmat de un al doilea seism, de magnitudinea 5,0, la ora locală 7.00 (8.00, ora României).

DOUĂ CRIZE, SEISMUL ŞI EPIDEMIA

Pompierii capitalei croate au anunţat că ”persoane au rămas îngropate” sub dărâmături.

Ministrul de Interne i-a îndemnat pe cetăţeni să rămână în stradă - dar să nu formeze grupuri, pentru a se proteja de o eventuală infecţie cu coronavirus.

”Păstraţi distanţa. Nu vă regrupaţi. Ne confruntăm cu două crize grave, seismul şi epidemia”, a declarat ministrul de Interne Davor Bozinovic.

La maternităţile din capitala croată, familii şi îngrijitori aşteptau în exteriorul clădirilor.

În cartierele vechi din centrul Zagrebului, faţade ale unor clădiri s-au surpat, iar multe părţi ale oraşului au rămas fără electricitate.

Unul dintre turnurile emblematicei catedrale din Zagreb a fost de asemenea avariat.

Primarul Zagrebului Milan Bandic a anunţat că o porţiune de aproximativ zece metri dintr-un turn s-a surpat.

Acest cutremur relansează o legendă, potrivit căreia oraşul este lovit de o catastrofă din 140 în 140 de ani. În 1880, un cutremur a afectat 1.758 de clădiri.

Balcanii sunt o zonă cu o puternică activitate seismică, iar cutremure au loc frecvent în regiune.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.