Cel puţin 82 de persoane au murit, iar alte 110 au fost rănite, într-un incendiu care a avut loc la Spitalul Al-Khatib, situat la periferie, în sud-estul Bagdadului, echipat pentru a primi bolnavi de covid-10, potrvit unui nou bilanţ, relatează Euronews.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bilanţ anterior anunţa cel puţin 27 de morţi. Pacienţii care nu au fost răniţi au fost transferaţi la alte spitale.

Maior-generalul Kadhim Bohan a anunţat că incendiul a fost stins.

Numeroase neglijenţe sunt arătate cu degetul în această tragedie.

Potrivit unor medici din spital, incendiul a fost declanşat de explozia unor butelii de oxigen ”depozitate fără respectarea condiţiilor de securitate”.

Spitalul nu avea echipament de luptă împotriva incendiilor.

De asemenea, salvatorii au întârziat la intervenţie.

Numeroşi locuitori au venit să ajute la evacuarea bolnavilor.

”CORUPŢIE ŞI PROASTĂ GESTIONARE”

O serie de oficiali de rang înalt - inclusiv ministrul irakian al Sănătăţii Hassan al-Tamimi - au fost suspendaţi din funcţii în urma acestei drame.

O anchetă a fost deschisă.

Preşedintele irakian Barham Saleh a recunoscut, într-un mesaj postat pe Twitter, că ”tragedia de la Ibn al-Khatib este rezultatul unor ani de subminare a instituţiilor statului de către corupţie şi proasta gestionare”.

Sistemul sănătăţii irakiene se clatină de ani de zile şi suferă de o lipsă de investiţii şi din cauza corupţiei.

Pânăîn anii '80, Irakul era cunoscut în lumea arabă prin serviciile sale publice de sănătate de înaltă calitate şi gratuite.

În prezent, spitalele irakiene sunt depăşite, personalul medical este slab format, iar bugetul Sănătăţii nu atinge nici măcar 2%, într-una dintre cele mai bogate ţări în petrol din lume.

Trei zile de doliu naţional au fost decretate în urma incendiului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.