.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE. Bilanţul victimelor atentatului a crescut marţi la cel puţin 100 de morţi, ceea ce face să fie unul dintre cele mai grave atacuri din ultimii ani, în timp ce ţara se confruntă cu o criză de securitate naţională, relatează CNN.

Cu excepţia a trei persoane, toate victimele decedate sunt poliţişti, potrivit Reuters.

Poliţia suspectează că 12 kilograme de explozibil au fost folosite de un kamikaze, a declarat inspectorul general al poliţiei din Peshawar, Moazim Jah Ansari. Atacul s-a soldat cu 217 răniţi, a adăugat Ansari.

UPDATE: Bilanţul morţilor a urcat la 93 de morţi, a anunţat marţi poliţia, în timp ce cadavrele continuă să fie scoase dintre rămăşiţele moscheei aruncate în aer, relatează thenews.com.pk. De asemenea, autorităţile medicale au anunţat şi noul bilanţ al răniţilor: 221.

Shahid Ali, un poliţist care a supravieţuit, a declarat că explozia a avut loc la câteva secunde după ce imamul începuse rugăciunile. Moscheea putea găzdui între 400 şi 500 de credincioşi. Explozia a fost atât de puternică, încât s-a auzit la kilometri depărtare.

Un oficial al poliţiei din Peshawar, Mohammad Aijaz Khan, a declarat pentru postul de televiziune Geo News că explozia pare a fi un atac sinucigaş, iar capul presupusului kamikaze a fost găsit la faţa locului.

Natura exactă a exploziei va fi cunoscută după ce se va încheia operaţiunea de salvare, a spus oficialul. "Este posibil ca atacatorul să fi fost deja prezent în cartierul poliţiei înainte de explozie şi este posibil ca acesta să fi folosit un vehicul oficial pentru a intra", a spus el. Oficialul a precizat că aproximativ 1.500 până la 2.000 de poliţişti vin zilnic în acest cartier fortificat.

Atentatul cu bombă a avut loc cu o zi înainte ca o misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) să sosească la Islamabad pentru a purta discuţii privind un plan de salvare de 7 miliarde de dolari, aflat în impas.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

La spitalul local Lady Reading 157 de persoane rănite, unele în stare critică, au fost aduse după explozie. Spitalul, dar şi autorităţile au făcut apel la cetăţeni să doneze sânge pentru victime. În prezent, mai sunt internate 57 de persoane.

Cele mai multe dintre victime sunt poliţişti.

Atentatul a avut loc în sala centrală a moscheii, la ora locală 13.00, când câteva sute de persoane, majoritatea poliţişti, erau adunate pentru rugăciune. Kamikazele se afla în primul rând de credincioşi, iar explozia a provocat prăbuşirea acoperişului.

CITEȘTE ȘI UPDATE: Cel puţin 32 morţi şi peste 140 de răniţi într-un atentat sinucigaş la o moschee din nord-vestul Pakistanului. Majoritatea victimelor sunt poliţişti - VIDEO

Organizaţia teroristă Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) a revendicat atacul, potrivit presei locale, deşi iniţial s-a spus că un purtător de cuvânt al organizaţiei sunnite a negat responsabilitatea.

Autorităţile au decretat marţi zi de doliu în întreaga provincie aflată la graniţa cu Afganistanul. 

Premierul Pakistanului, Shehbaz Sharif, însoţit de şeful Statului Major al armatei, generalul Asim Munir, de ministrul apărării, ministrul informaţiilor şi ministrul de interne au venit la Peshawar şi au vizitat răniţii.

Atacatorul se pare că a trecut prin mai multe filtre de securitate ale forţelor de ordine pentru a intra în complexul "Zona Roşie", care adăposteşte birouri ale poliţiei şi birouri ale forţelor de combatere a terorismului din Peshawar, un oraş din nord-vestul ţării unde situaţia de securitate este instabilă, fiind adesea ţinta atacurilor islamiste.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.