Joe Biden a realizat o spectaculoasă revenire în forţă în cursa în vederea obţinerii învestiturii democrate. pentru a-l înfrunta pe Donald Trump, chiar dacă rivalul său Bernie Sanders a rezistat, ceea ce anunţă o luptă îndelungată şi dură, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consolidat de o impresionantă serie de victorii în cadrul "Super Tuesday", fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama are de-acum vântul în pupa în alegerile primare, în care "Bernie" era superfavorit acum două săptămâni.

O ilustrare a acestui uimitor  "comeback" este faptul că Biden i-a smuls lui Sanders - în urma unei egalităţi pline de suspans - statulTexas, care trimite un număr important de delagaţi.

Din Maine în California, câteva milioane de americani s-au prezentat la urne pentru a participa la desemnarea adversarului lui Donald Trump, care candidează la 3 noiembrie la al doilea mandat de patru ani.

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, l-a devansat pe rivalul său Bernie Sanders, în vârstă de 78 de ani, în opt state - Virginia, North Carolina, Alabama, Oklahoma, Tennessee, Arkansas, Minnesota şi Massachusetts - un mare shlem în statele din sudul ţării.

Însă senatorul din Vermont, care se revendică drept ”socialist”, a obţinut o victorie în California, un stat crucial în privinţa numărului de delegaţi.

Într-o alocuţiune la Essex Junction, în Vermont, Bernie Sanders şi-a subliniat, loial stilului său combativ, certitudinea de a ajunge la victoria finală.

”Vă spun cu o încredere absolută: vom câştiga alegerile primare democrate şi îl vom bate pe cel mai periculos preşedinte din istoria acestei ţări”, a lansat el în faţa unei mulţimi entuziaste, multiplicându-şi atacurile la adresa rivalului său, fără să-i spună vreodată numele.

BLOOMBERG PRIMEŞTE O PALMĂ

Marele perdant al serii este miliardarul Michael Bloomberg, care s-a lansat foarte târziu în cursă, dar care spera, cu ajutorul imensei sale averi personale, să dejoace previziunile.

Foarte mult în urma adversarilor săi, el a obţinut rezultate mediocre în Vrginia, un stat emblematic, în care a investit puternic.

”Am nevoie de ajutorul vostru şi am nevoie de voturi”, a lansat el la West Palm Beach, în Florida, pe fondul unor speculaţii tot mai mari cu privire la ieşirea sa din cursă.

Altă înfrângere crudă a suferit senatoarea progresistă Elizabeth Warren, care a avut o seară foarte rea, inclusiv în fieful său din Massachusetts.

Ea nu şi-a anunţat încă retragerea, însă visul său de a deveni prima preşedintă a Statelor Unite pare că dispărut definitiv.

Joe Biden, veteranul politicii americane, se prezintă ca omul ”garanţiei rezultatelor” împotriva ”promisiunii revoluţiei” marelui său rival care se revendică ”socialist”.

În total, primarele de marţi vor permite să se distribuie peste o treime dintre delegaţi - dintr-un total de 3.979 - care îşi vor desemna candidatul la Convenţia democrată din iulie.

La o adunare în favoarea lui Biden la Los Angeles domina entuziasmul. ”S-ar spune că s-a schimbat vântul”, se felicită Jose Marroquin, un pensionar în vârstă de 67 de ani. ”Eram îngrijorat acum o săptămână, dar dinamica este de-acum de partea noastră”. ”Este o zi mare, dar nu s-a terminat!”, avertiza el.

După o pornire catastrofală, Joe Biden a reuşit o revenire excepţională, obţinând o victorie importantă în South Carolina şi votul afroamerican, considerat indispensabil oricărui pretendent democrat.

El a obţinut apoi, luni, susţinerea a trei foşti candidaţi - a tânărului Pete Buttigieg, revelaţia alegerilor primare, a senatoarei Amy Klobuchar, populară în Midwest şi a texanului Beto O'Rourke.

Candidaţii care-l susţin pe fostul vicepreşedinte speră ca acest lucru să-l ajute să-l oprească pe ”Bernie”.

TRUMP SE AMUZĂ, IRONIZEAZĂ

”Nu este un secret”, ”există un efort masiv în vederea opririi lui Bernie Sanders”, subliniază acesta din urmă, promiţând ”să lupte împotriva” establishmentului democrat, îngrozit de ideile sale de stânga.

Agitând exemplul lui Hillary Clinton din 2016, echipa sa avertizează împotriva unei noi înfrângeri în cazul în care Joe Biden este candidatul democrat.

”Establishmentul voia atunci un candidat moderat şi l-au avut. Şi ştiţi ce-am obţinut noi? Pe Donald Trump”, a lansat marţi, la MSNBC Jeff Weaver, consilierul senatorului.

Temele pe care le poartă Bernie Sanders, precum asigurarea medicală universală, s-u impus puţin câte puţin în centrul dezbaterii care-i anumă pe democraţi.

Kevin, care a votat într-un cartier rezidenţial în apropiere de Los Angeles, a insistat asupra asigurării de sănătate ”foarte scumpe” din Statele Unite pentru a-şi justifica vorul cu Sanders.

Donald Trump, care a urmărit seara electorală de la Casa Albă, şi-a multiplicat tweeturile ironice şi chiar ”ucigătoare”.

Michael Bloomberg? "Cel maimare perdant al serii”. ”Consultanţii săi «politici» l-au luat drept un fraier. 700 de milioane de dolari delapidaţi şi n-a cules nimic, decât o poreclă, Mini Mike, şi distrugerea completă a reputaţiei sale”.

Elizabeth Warren? "Ea nu era nici măcar aproape să câştige în statul ei Massachusetts. Poate de-acum să se odihnească liniştită cu soţul ei şi să ia o bere bună şi rece!”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.