Şeful Casei Albe, Joe Biden, şi preşedintele chinez Xi Jingping au sosit miercuri la o proprietate istorică aflată la sud de San Francisco, în California, unde a avut loc întâlnirea lor bilaterală, a doua faţă în faţă de când Joe Biden este preşedinte, relatează BBC şi CNN. Cei doi au petrecut câteva ore bune discutând, luând masa şi plimbându-se prin pitoreasca grădină a conacului care a găzduit summitul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI China şi SUA au convenit să reia comunicarea militară la nivel înalt şi vor coopera pentru combaterea traficului cu fentanil
CITEȘTE ȘI Summitul Biden-Xi s-a încheiat, preşedintele american urmează să ţină o conferinţă de presă. Cei doi lideri au petrecut împreună aproape cinci ore
CITEȘTE ȘI Prima parte a discuţiilor dintre Biden şi Xi s-a încheiat după două ore, dar convorbirile vor continua. Cei doi lideri au un dejun de lucru. Ce figurează în meniu

Cei doi lideri mondiali şi-au dat mâna pe un covor roşu, preşedintele Joe Biden i-a urat bun venit omologului său chinez, apoi au intrat rapid în interiorul clădirii, un conac în stil georgian.

Detaliile summitului au fost atent negociate între cele două părţi, iar primirea oficială la proprietatea din San Francisco a fost extrem de atent coregrafiată. În calitate de gazdă a întâlnirii, Biden a ieşit primul din clădire pentru a-i ura bun venit lui Xi. Fusese întins un covor roşu, marcat de gărzi ale puşcaşilor marini şi steaguri ale ambelor ţări.

Sedanul negru al lui Xi a tras şi s-a oprit la capătul covorului. Liderul chinez a ieşit cu un zâmbet şi cei doi lideri şi-au strâns mâinile, fiecare apucând încheietura mâinii celuilalt.

Preşedinţii au intrat înăuntru şi au ajuns într-o sală de şedinţe, unde au fost întâmpinaţi de mai multe personalităţi din administraţia Biden, printre care secretarul pentru Comerţ, Gina Raimondo, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, şi secretarul de stat Antony Blinken. Liderii au dat mâna atât cu oficialii americani, cât şi cu cei chinezi, apoi cele două delegaţii s-au aşezat la o masă, faţă în faţă.

Cei doi preşedinţi au făcut scurte declaraţii în faţa presei, dar nu au răspuns la nicio întrebare.

Primul care a vorbit a fost gazda, Joe Biden, care a spus că este o onoare şi o plăcere să-l primească în SUA pe omologul chinez şi a menţionat că ultima dată când s-au întâlnit a fost în urmă cu un an, la summitul G20 din Bali, Indonezia, subliniind importanţa întâlnirilor "faţă în faţă".

"Ne cunoaştem de mult timp", a spus Biden. "Nu am fost întotdeauna de acord, dar am considerat întotdeauna discuţiile noastre ca fiind directe şi sincere", a mărturisit şeful Casei Albe. "Cred că este extrem de important ca noi doi să ne înţelegem clar, de la lider la lider", a adăugat el.

"Trebuie să ne asigurăm că această competiţie nu virează spre conflict", a subliniat Biden.

La rândul său, preşedintele Chinei a început prin a vorbi despre ultima întâlnire faţă în faţă avută cu Joe Biden, care s-a întâmplat exact în urmă cu un an şi o zi. "S-au întâmplat multe de atunci", a remarcat el. "Lumea a ieşit din pandemia de Covid-19, dar încă se află sub impactul enorm al acesteia", a menţionat Xi Jinping, punctând şi alte probleme cu care se confruntă economia globală, inclusiv legate de lanţurile de aprovizionare şi protecţionism.

Relaţia dintre China şi SUA, a punctat el, "este cea mai importantă relaţie bilaterală din lume".

"Ar trebui să se dezvolte într-un mod care să aducă beneficii celor două popoare ale noastre şi să ne îndeplinim responsabilitatea pentru progresul uman", a adăugat el.

Xi a recunoscut, la rândul său, că relaţiile dintre SUA şi China nu au fost întotdeauna "uşoare" , dar, spune el, pentru cele două ţări, "a se întoarce una împotriva celeilalte nu este o opţiune".

"Confruntarea are consecinţe insuportabile pentru ambele părţi", a arătat el.

Liderul chinez a încheiat spunând că este convins că cele două părţi sunt capabile să treacă peste diferenţele dintre ele şi să creeze un viitor promiţător. "Aştept cu nerăbdare să avem un schimb de opinii aprofundat şi să ajungem la noi înţelegeri", a transmis Xi Jinping.

UNDE S-AU ÎNTÂLNIT BIDEN ŞI XI

Biden şi Xi s-au întâlniy la Filoli, în Woodside, California, la aproximativ 40 km sud de San Francisco.

Proprietatea istorică din Bay Area este înconjurată de 16 acri de grădini renascentiste englezeşti, o zonă plină de peluze verzi luxuriante, copaci tunşi şi flori colorate, scrie BBC. Este un contrast puternic faţă de peisajul de beton şi sticlă din San Francisco, metropola aflată în apropiere.

Construit iniţial ca reşedinţă privată în 1917, conacul Filoli a devenit accesibil publicului în 1975. În acel an, a intrat în proprietatea unei organizaţii non-profit şi a site-ului National Trust for Historic Preservation.

Organizaţia non-profit îşi propune să păstreze şi să atragă atenţia asupra terenului, despre care spune că a fost cândva casa unui trib indigen originar din zonă.

Locul întâlnirii dintre Biden şi Xi nu a fost anunţat oficial până când cei doi lideri nu au sosit pentru summitul bilateral şi nu a fost dezvăluit din timp de Casa Albă.

Oficialii Casei Albe au cercetat mai multe locaţii, au declarat surse pentru CNN, luând în considerare aspecte de securitate şi cât de încăpător este spaţiul. Dar au fost şi factori mai superficiali în joc - cum ar fi aspectul şi atmosfera locului, a declarat o sursă.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.