Un armistiţiu între Israel şi Hamas urmează să înceapă vineri, la ora locală 7.00 (şi ora României), iar ostatici civili să fie eliberaţi la ora locală 16.00, anunţă joi Qatarul, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total, 13 femei şi copii urmează să fie eliberaţi, anunţă un purtător de cuvânt al Ministerului de externe din Qatar, Majed Al-Ansari.

Un număr neprecizat de deţinuţi palestinieni urmează să fie eliberat - tot la ora 16.00 -, după eliberarea ostaticilor din Fâşia Gaza, precizează purtătorul de cuvânt.

Itinerariul ostaticilor eliberaţi nu poate fi divulgat din motive de securitate, precizează Majed Al-Ansari, răspunzând unei întrebări CNN.

Qatarul urmează să coopereze îndeaproape în această operaţiune cu Crucea Roşie şi ”părţile în conflict”, precizează el.

O listă a ostaticilor care urmează să fie eliberaţi a fost transmisă serviciului israelian de informaţii externe Mossad, anunţă el.

Negocieri înntre toate părţile mediatoare au continuat până joi dimineaţa, precizează purtătorul de cuvânt.

Israelul ”examinează detaliile de pe listă şi comunică în paralel cu familiile ostaticilor”, anunţă pe X un purtător de cuvânt al Guvernului israelian pentru lumea arabă, Ofir Gendelman.

MOTIVUL AMÂNĂRII DE JOI

Potrivit unui acord între Israel şi Hamas, cel puţin 50 de civili ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza urmează să fie eliberaţi, în schimbul eliberării a 150 de deţinuţi palestinieni din Israel şi unui armistiţiu de patru zile.

Un armistiţiu urma să înceapă joi, însă a fost amânat.

Un oficial palestinian a declarat AFP că intrarea în vigoare a armistiţiului joi a fost amânată din cauza unor negocieri ”de ultim moment” asupra ”numelor ostaticilor israelieni” şi asupra modalităţii eliberării lor.

”Qatarul, în coordonare cu egiptenii şi americanii, urmează să anunţe în orele următoare, azi (joi)” ora la care începe armistiţiul, anunţa el sub protecţia anonimatului.

Miercuri, a declarat el, ”a avut loc un schimb de liste cu numele deţinuţilor celor două tabere prin intermediul mediatorilor din Qatar şi egipteni”.

Principiul dezbătut în aceste ultime zile a rămas neschimbat - ”Hamasul va elibera zece ostatici femei şi copii - în vârstă de până la 19 ani - şi, în acelaşi timp, 30 de deţinuţi palestinieni vor fi eliberaţi, iar acordul continuă în acest fel”.

Totul se desfăşoară pe fondul opririi confruntărilor armate în Fâşia Gaza şi a survolării limitate a avioanelor israeliene în nordul enclavei, a precizat el.

Partea israeliană nu a prezentat nicio explicaţie cu privire la lucrul care a împiedicat punerea în aplicare a acordului joi.

Însă, potrivit acestui oficial palestinian - apropiat negocieirlor -, ”întârzierea se explică prin detalii de ultim moment asura numelor ostaticilor israelieni şi modalităţilor predării lor”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.