Deputatul britanic Rory Stewart, care a creat o surpriză în cursa la Downing Street printr-o campanie pe reţele de socializare şi o abordare moderată a Brexitului, a anunţat vineri că nu va mai candida în următoarele alegeri legislative pentru a candida ca independent la fotoliul de primar al Londrei în mai , relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Rory Stewart, în vârstă de 46 de ani - un aventurier şi un agent secret potrivit presei -, face parte dintre cei 21 de deputaţi conservatori rebeli sancţionaţi cu excluderea după votul împotriva premierului Boris Johnson într-un vot crucial, luna trecută, în Camera Comunelor.

Subliniind ”marele privilegiu” pe care l-a reprezentat pentru el faptul de a-şi ”servi” circumscripţia din nordul Angliei timp de zece ani, el a anunţat ”cu tristeţe”, pe Twitter, că nu va candida la un nou mandat, în contextul în care criza Brexitului face de neocolit alegeri legislative anticipate.

El a anunţat totodată că a părăsit Partidul Conservator.

Câteva minute maitârziu el s-a declarat candidat la Primăria Londrei, condusă în prezent de laburistul Sadiq Khan, primar din 2018, după Boris Johnson, care a deţinut două mandate.

Într-o înregistrare video pe Twitter, Rory Stewart prezintă capitala britanică drept locul de unde se luptă împotriva ”pericolelor Brexitului” şi ”unui fel de extremism care pune stăpânire pe ţară”.

Eliminat în al treilea tur de vot în alegerile în vederea succesiunii Theresei May la şefia partidului şi astfel la postul de premier, Rory Stewart a demisionat din Guvern înainte de venirea la putere a lui Johnson. El era ministrul Dezvoltării Internaţionale în Guvernul May.

În campanie, el s-a distins ca singurul candidat care s-a opus în mod ferm unei ieşiri a Regatului Unit din Uninea Europeană (UE) fără un acord (”no deal”) cu Bruxellesul.

Clasat al patrulea în urma unei abile campanii pe reţele de socializare, el l-a întrecut cu patru voturi pe numele greu Sajid Javid, ministru al Finanţelor în Guvernul Johnson.

Rory Stewart a fost guvernatorul adjunct al provinciilor din sudul Irakului după invazia coaliţiei conduse de Statele Unite în 2003.

El a traversat singur Afganistanul, în 2002, un periplu pe care îl povesteşte într-o carte care a devenit un best-seller.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.