Universităţi publice din Afganistan s-au redeschis miercuri, pentru prima oară de la instalarea la putere a talibanilor, în august, iar câteva studente au putut să asiste la cursuri, însă separat de studennţi băieţi, relatează AFP.
Numai universităţile private au fost autorizate să se redeschidă, din septembrie, atât femeilor, cât şi bărbaţilor, dar şi aici fără clase mixte.
”Este un moment de bucurie să ne reluăm cursurile, însă suntem în continuare îngrijorate că talibanii le pot opri”, declară AFP Zarlashta Haqmal, o studentă la drept şi ştiinţe politice la Universitatea din Nangarhar, la Jalalabad (est).
11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank
Reluarea cursurilor a avut loc miercuri în şase provincii din estul, sudul şi sud-vestul Afganistanului, şi anume Laghman, Nangarhar, Helmand, Nimroz, Farah şi Kandahar.
Ea este programată în celalte provincii la 26 februarie au anunţat autorităţle.
Reluarea cursurilor ar putea să fie ”un indicator critic” pe drumul recunoaşterii internaţionale pe care o vrea regimul taliban, şi de bun augur în privinţa unei psobile întoarceri a afganelor ”la toate nivelurile şcolare”, potrvit lui Andrew Watkins, un analist de la US Institute of Peace (USIP).
La Universitatea din Laghman (est), începerea cursurilor nu a atras mulţimi, au constat jurnalişti AFP.
Doar o mână de femei, purtând văl integral (burqa sau niqab) au intrat în incinta acestei instituţii, situată lângă un lanţ muntos înzăpezit.
În acest campus izolat, situat în afara zonei capitalei provinciei, Mehtarlam, combatanţi talibani înarmaţi controlau - la fel ca şi în alte provincii - intrările în instituţie, unde au instalat steagul alb al ”emiratului islamic”.
Câteva zeci de profesori şi studenţi au venit la universitate cu mini-taxiul sau autobuzul, purtând cu toţii un shalwar kameez, tunica lungă traţională locală.
Majoritatea au refuzat să vorbească, după ce directorul le-a cerut să evite presa.
”Toată lumea poate veni. De la ora 8.00 la ora 12.00, cursurile sunt rezervate femeilor, iar de la ora 13.00 la ora 16.00 au loc cursuri pentru bărbaţi”, a declarat un angajat al universităţii, care a cerut protecţia anonimatului.
”CONFORM SHARIEI”
Înainte ca talibanii că preia puterea în august, bărbaţii şi femeile studiau împreună în universtăţi.
”Pentru moment, avem doar puţine informaţii”, declară Malik Samadi, un student la matematică, în vârstă de 23 de ani.
”Ni s-a spus că toate cursurile vor avea loc conform shariei”, legea islamică.
”Educaţia este fundamentul unei ţări. Cerem Guvernului actual să o dezvolte şi să facă eforturi suplimentare în acest sector, pentru a ne construi ţara”, declară Munsefullah, un student la inginerie civilă, la Universitatea din Helmand (sud), bucuros să-şi reia studiile.
Misiunea ONU de Asistenţă în Afganistan (MANUA) a catalogat această redeschidere a universităţilor publice drept ”cu adevărat importantă” pentru ţară şi consideră ”fundamental ca fiecare tânăr să poată avea un acces egal la educaţie”.
Această reluare a cursurilor intervine în urma unor negocieri, la sfârşitul lui ianuarie, între talibani şi diplomaţi occidentali în Norvegia, prima ţară europeană care i-a primit pe fundamentaliştii islamişti de când au preluat puterea.
Occidentul condiţionează de respectarea drepturlor omului - mai ales ale femeilor - deblocarea unor ajutoare internaţionae în valoare de mililiarde de dolari, blocate după ce talibanii au cucerit Kabulul şi care finanţau anterior aproape 75% din bugetul de stat afgan.
Afganistanul s-a împotmolit apoi într-o profundă criză umanitară, iar foametea ameninţă peste jumătate din populaţie, potrivit ONU.
Noii conducători ai ţării dau asigurări că s-au modernizat faţă de precedentul lor regim (1996-2001), în care interziceau orice contestare şi au călcat în picioare drepturile omului.
Însă ei nu au întârziat să reprime din nou drepturile fundamentale ale femeilor.
Afganele sunt excluse larg de la locuri de muncă în sectorul public şi este necesar să fie însoţite de un bărbat din familia lor apropiată în călătorii lungi.
Fetele nu au acces în colegii şi licee în majoritatea ţării. Acestea urmează să fie redeschise către sfârşitul lui martie, au promis talibanii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...