Liderii europeni au promis sâmbătă după-amiază la summitul special de la Bruxelles că vor permite aderarea automată a Irlandei de Nord, dacă provincia britanică se uneşte cu Republica Irlanda, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Enda Kenny a cerut liderilor europeni să recunoască că provincia nord-irlandeză va adera automat la Uniunea Europeană în cazul unirii cu Republica Irlanda, aşa cum s-a întâmplat în 1990 cu Germania de Est.

Acordul din Vinerea Mare prevede deja posibilitatea organizării unui referendum pentru unificarea insulei, dacă există sprijin public pentru o asemenea măsură, iar provincia nord-irlandeză trece în aceste momente printr-o criză politică după prăbuşirea coguvernării de la Belfast.

Liderii europeni şi-au prezentat sprijinul politic pentru o asemenea aderare automată în cazul unificării Irlandei.

Alegătorii nord-irlandezi au votat în mare parte pentru rămânerea în blocul comunitar şi există ameninţarea reizbucnirii violenţelor în cazul instituirii unei graniţe solide între cele două Irlande după Brexit.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.