Uniunea Europeană (UE) a semnat, marţi, un acord cu Bavarian Nordic în vederea furnizării a aproximativ 110.000 de doze de vaccinuri împotriva variolei maimuţei (”monkeypox), au anunţat Comisia Europeană şi compania daneză specializată în dezvoltarea şi fabricarea de vaccinuri, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vaccinurile vor fi cumpărate cu fonduri ale Uniunii Europene şi livrate statelor membre, a declarat comisarul european însărcinat cu Sănătatea şi Securitatea Alimentară, Stella Kyriakides. Dozele urmează să fie livrate proporţional cu populaţia fiecărei ţări în parte, începând cu statele cu nevoile cele mai urgente.

Livrările vor începe imediat şi vor fi finalizate în următoarele luni, a mai precizat compania, ale cărei estimări în ceea ce priveşte rezultatele financiare din acest an au crescut în urma semnării acordului cu UE şi încheierii altor tranzacţii mai mici cu privire la furnizarea vaccinului.

Aproximativ 900 de cazuri de variola maimuţei au fost raportate în 19 state membre UE, precum şi în Norvegia şi Islanda, care vor avea dreptul să primească doze deşi nu sunt membre UE, a mai menţionat Comisia.

Vaccinul dezvoltat de compania de biotehnologie Bavarian Nordic, cunoscut sub numele de Imvanex în Europa şi Jynneos în Statele Unite, a fost aprobat pentru a fi administrat împotriva variolei.

Vaccinul nu este încă autorizat în UE împotriva variolei maimuţelor, a mai precizat Comisia.

”Cu toate acestea, vaccinul împotriva variolei protejează oamenii şi de variola maimuţei, deoarece acest virus este strâns legat de virusul variolei”, a anunţat Comisia.

Autoritatea Uniunii Europene de reglementare a medicamentelor se află în prezent în negocieri cu Bavarian Nordic pentru aprobarea rapidă a vaccinului împotriva variolei maimuţei, a adăugat Comisia.

Unele state ale UE, inclusiv Germania şi Spania, au comandat deja propriile vaccinuri împotriva variolei maimuţei.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.