Comisia Europeană (CE) a lansat joi proceduri de infringement împotriva Ungariei cu privire la legea care interzice ”promovarea” homosexualităţii în rândul minorilor, şi împotriva Poloniei, cu privire la ”zone fără ideologie LGBT” impuse de către anumite comunităţi locale, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia, care denunţă caracterul discriminatoriu al acestor măsuri împotriva lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), a trimis celor două ţări scrisori de avertisment.

Este vorba despre prima etapă a unei proceduri care poate conduce la sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), iar apoi la sancţiuni financiare.

Budapesta şi Varşovia au două luni la dispoziţie să răspundă acestor scrisori.

”Egalitatea şi respectarea deminităţii şi drepturilor omului sunt valori fundamentale ale UE, consacrate prin Articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene. Comisia va folosi toate instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a apăra aceste valori”, subliniază într-un comunicat Bruxellesul.

”ZONE FĂRĂ UMANITATE”

Ungaria a adoptat la 15 iunie o lege care interzice ”reprezentarea sau promovarea” homosexualităţii şi schimbării de sex în rândul minorilor.

Preşedinta CE Ursula von der Leyen a catalogat drept ”o ruşine” această lege, care a intrat în vigoare săptămâna trecută”, însă Guvernul ungar a respins criticile şi cererile Comisiei.

În Polonia, aproximativ 100 de colectivităţi locale au adoptat, începând din 2019, o rezoluţie ”împotriva ideologiei LGBT” sau o ”hartă a drepturilor familiilor”.

Ele reprezintă aproximativ o treime din teritoriul polonez şi se află în principal în sud-estul şi în estul ţării, zone în mod tradiţional catolice.

Aceste decizii au determinat Comisia Europeană, în iulie 2020, să priveze de subvenţii, în cadrul unui program de înfrăţire, unele dintre aceste municipalităţi.

Ursula von der Leyen a denunţat nişte ”zone fără umanitate”, care ”nu au ce căuta” în UE, în primul său discurs despre starea Uniunii, în Parlamentul European (PE), în septembrie 2020.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.