Uniunea Europeană (UE) a lansat luni, în mod oficial, o procedură de infringement împotriva Regatului Unit, pe care-l acuză de încălcarea acordului Brexitului prin modificări unilaterale ale unor dispoziţii comerciale privind Irlanda de Nord, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această procedură ar putea să conducă la aplicarea unei amenzi - după un an de zile. Până atunci, cele două părţi ar putea negocia o soluţie.

Vicepreşedintele Comisiei Europene (CE) însărcat cu relaţiile cu Marea Britanie Maros Sefcovic i-a trimis o scrisoare omologului său britanic David Frost, prin care îndeamnă Londra să nu pună în aplicare măsura respectivă şi prin care invită Londra la dialog.

Guvernul britanic a hotărât luna aceasta, în mod unilateral, să prelungească până la 1 octombrie ”perioada de graţie” a anumitor controale vamale la produse alimentare destinate Irlandei de Nord.. Această perioadă de graţie urma să expire la sfârşitul lui martie.

Londra susţine că nu încalcă Protocolul cu privire la Irlanda de Nord, care impune anumite controale unor schimburi comerciale cu restul Regatului Unit, cu scopul de a evita reimpunerea unei frontiere fizice între cele două Irlande.

Bruxellesul a avertizat Londra că că  urmează să recurgă la recursuri juridice prevăzute prin acordul Brexitului şi prin acordul comercial post-Brexit în vederea contestării acestei iniţiative.

Comisia denunţă iniţiativa britanică drept cea de a doua încălcare a dreptului internaţional în decurs de o jumătate de an.

Loondra a recunoscut în septembrie că legea sa privind piaţa internă britanică încalcă acordul Brexitului, încheiat în ianuarie 2020, când Marea Britanie a părăsit oficial Uniunea.

Guvernul lui Boris Johnson a retras clauzele vizate din această lege în decembrie, chiar înainte de încheierea acordului cu UE privind viitoarrea  lor relaţie după Brexit.

 
 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.