Uniunea Europeană a impus sancţiuni economice pentru 11 oficiali din Venezuela ca semn de protest faţă de câştigarea alegerilor de către preşedintele Nicolas Maduro, blocul european susţinând că scrutinul nu a fost unul liber sau corect şi că guvernul din Venezuela încalcă drepturile omului, scrie Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noile sancţiuni, care includ interdicţii de călătorie şi îngheţarea bunurilor, vin după ce UE a impus sancţiuni pentru alţi şapte oficiali importanţi din Venezuela în ianuarie. Deşi sancţiunile nu îl afectează direct pe Maduro, UE intenţionează să pună presiune pe oamenii apropiaţi preşedintelui.

Printre cei vizaţi se află şi ministrul Industriilor şi fostul vicepreşedinte Tareek El Aissami, care a fost deja sancţionat ş de SUA pentru trafic de droguri.

Uniunea Europeană a comunicat că el este „responsabil pentru încălcări grave ale drepturilor omului ... printre care şi reţinerea arbitrară a unor persoane, investigaţii motivate politic, tortură şi tratament inuman”.

Guvernul lui Maduro a criticat noile sancţiuni, despre care a afirmat că încalcă dreptul internaţional pentru că atacă suveranitatea Venezuelei şi a acuzat Uniunea Europeană de „subordonare flagrantă” faţă de administraţia preşedintelui american Donald Trump.

„Uniunea Europeană atacă pacea politică din Venezuela prin faptul că se implică în probleme interne”, se arată într-un comunicat emis de guvernul din Venezuela.

Uniunea Europeană, al treilea cel mai mare partener economic al Venezuelei după SUA şi China, caută să izoleze Caracasul şi să înlăture un regim pe care îl consideră autoritar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.